Rántottak egyet a forinton

Vágólapra másolva!
Hirtelen jelentősebb mértékű forinterősödés bontakozott ki a péntek kora délutáni órákban, így az euróért 298,9 forintot kell adni a bankközi piacon. Egyelőre nem látunk olyan konkrét hírt, ami az egy forintos erősödés mögött állhat. 
Vágólapra másolva!

Határozott erősödést mutatott a forint árfolyama a délutáni órákban, egyelőre nem igazán látni, hogy mi válthatta ki a hirtelen kilengést. Jelentősebb mozgások hátterében általában szerepet játszik egy konkrét hír megjelenése, bár nagyobb vállalati tranzakciók is képesek lehetnek kibillenteni a forintot likviditáshiányosabb környezetben. Az egy forintos mozgást akár ennek is köszönhetjük.

A déli órákban az ÁKK általános vezérigazgató helyettesével készült interjú jelent meg a Gazdasági Rádió oldalán, mely szerint pontosan még nem tudni, hogy mikor kerül sor a dollárkötvény kibocsátásra. Elképzelhető japán jenben való kibocsátás, de lehet, hogy Szingapúrban vagy Hongkongban vonna be forrást az állam.

A hír nem bír piacbefolyásoló erővel, vagyis a forintra túl nagy hatása nem igazán lehet. Akkor az erősödést már sokkal inkább lehetne a dollár jelentősebb mai gyengülésével magyarázni, bár a kapcsolat itt is inkább csak közvetett.

A forint mai mozgása az euróval szemben

Nem szabad azt sem elfeledni, hogy a forint ismét a technikailag fontos 300-as szintről fordul visszafele, vagyis könnyen lehet, hogy a mai mozgásban ezeknek a tényezőknek is szerepük van.

A forint árfolyamának alakulása napi grafikonon