Pocsék munkaerőpiaci adat az USA-ból!

Vágólapra másolva!
Pocsék munkaerőpiaci adat látott napvilágot az Egyesült Államokból. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma csupán 169 ezer fővel bővült augusztusban a várt 180 ezer fő helyett, ráadásul az előző havi értéket is visszavágták. Emiatt további reménytelen munkakeresők léptek ki a munkaerőpiacról, részben ennek tudható be a munkanélküliségi ráta közel ötéves mélypontra csökkenése.
Vágólapra másolva!

Csalódást keltett a mai amerikai munkaerőpiaci adat, mely szerint csupán 169 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak (NFP) száma az Egyesült Államokban augusztusban. További negatívum, hogy az előző havi, 162 ezer fős bővülésről árulkodó adatot nagy mértékben lefelé, 104 ezer főre módosították. A júniusi 188 ezer fős értéket, pedig 172 ezer főre vágták vissza.

Augusztusban a kiskereskedelemben 44 ezer fővel, az egészségügyben 38300 fővel, a kormányzati szektorban 17 ezer fővel, a feldolgozóiparban pedig 14 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma.

Az ADP által tegnap közzétett pocsék foglalkoztatottsági adat után számítani lehetett arra, hogy a mai NFP adat is kellemetlen meglepetést okozhat, ám ilyen gyenge adatra vélhetően kevesen számítottak.

Forrás: Origo

Az NFP-n kívül a havi munkanélküliségi rátát is publikálták, mely 7,3 százalékra csökkent augusztusban a júliusi 7,4 százalékról. Ez 2008 decembere óta a legalacsonyabb szintnek felel meg. Ez részben annak tudható be, hogy sokan feladhatták a munkakeresést, reménytelennek ítélve meg saját helyzetüket, és kiléptek a gazdaságilag aktívak táborából, ami hozzájárulhatott a munkanélküliség csökkenéséhez.

Forrás: Origo

A statisztikákra nagyot gyengült a dollár, és már az 1,316-os szintet is elhagyta az euróval szembeni árfolyama.

EURUSD árfolyama

Forrás: Origo

Az arany viszont brutális erősödésbe kezdett, mivel a gyenge statisztikák után csökkent a valószínűsége a Fed pénznyomdájának szeptemberi csökkentésének, ami kedvez a nemesfémnek. Így az arany árfolyama az 1390 dolláros szintre ugrott egy pillanat alatt a korábbi 1360 dollárról.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

Nem csak a dollár, a forint is nagyobb erősödébe kezdett az amerikai adatokra, és a kritikus 300-as szint alá ugrott az euróval szembeni árfolyama.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Az európai részvénypiacok emelkedéssel reagáltak a statisztikákra, és a kezdeti szunyókálásból felébredve nagyobb pluszt szedtek össze. Az élen a spanyol IBEX index halad, melyet az olasz FTSE/MIB követ, a londoni FTSE és a német DAX viszont kissé lemaradt társaitól.

A határidős indexek alapján az amerikai tőzsdéken is kisebb rali kezdődhet, mivel 0,5-0,6 százalékos emelkedéssel indíthatják a kereskedést a részvényindexek.

Forrás: Origo