Megcsúszott a Continental

Vágólapra másolva!
Közel 1 milliárd euróért vált meg Continental részvényeinek egy kisebb szeletétől a gumigyártó legnagyobb tulajdonosa. A tranzakciót követően azonban a részvény árfolyam nagyobbat esett, ugyanis az ügylet keretében 3,5 százalékkal  a tegnapi záróár alatt 122,5 euróért adták el a papírokat.
Vágólapra másolva!

Csaknem 1 milliárd euró értékben vált meg Continental részvényektől a gumigyártó legnagyobb tulajdonosa, a Schaeffler Verwaltungs. A Schaeffler, amely egyébként egy családi tulajdonban lévő autóalkatrész-gyártó, 7,8 millió darab részvényt adott el (4 százaléknyi tulajdonrész) 122,5 eurós áron, ez pedig 3,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint a hétfői záróár.

Ennek hatására zuhanásba is fogott a papír, és a keddi kereskedésben előbb járt 4,3 százalékos mínuszban is a részvény, onnan azonban némlieg visszább kapaszkodott, de még így is 3,5 százalék feletti csökkenésben áll.

A Continental árfolyama (Xetra)

Forrás: investor.hu

A Schaeffler még 2009 elején szerzett többségi tulajdont a hannoveri gumigyártóban, amit egy 10 milliárd eurós hitelből finanszíroztak. Ezt szeretné apasztani egy kicsit a Schaeffler, amely már korábban megkezdte a Continentalban meglévő részesedésének leépítését.

Még a keddi lépést követően is körülbelül 46 százalékos pakkja van a családi cégnek. A Schaeffler szóvivőjének elmondása szerint azonban egyelőre a társaság nem tervezi, hogy további a Continental részvényektől válna meg. A cég vezetői is arról nyilatkoztak, hogy addig tartják meg részesedésüket, ameddig az a Schaeffler hosszú távú stratégiájába illeszkedik.

Forrás: Continental

A Continentalt egyébként elég erősen megviselte a 2007-2009-es gazdasági válság, ugyanis ebben a két évben masszív veszteséget termelt a vállalat, de azóta már újra magára talált a cég, és az előrejelzések szerint is tovább folytatódhat a profit bővülése.

Forrás: investor.hu

Ez a folyamat pedig tükröződik a Continental részvényárfolyamában is. 2007-ben, akkori csúcsairól óriásit zuhnat az árfolyam, majd 2009 elejétől megkezdte menetelését, hogy idén már új csúcsokat hódítson meg. 2013-ban eddig 40 százalékot emelkedett a részvény ára, jócskán felülteljesítve a német DAX index 13 százalékos pluszát.

A Continental árfolyama (Xetra)

Forrás: investor.hu