Óvatos a Twitter a Facebook-botrány után

Vágólapra másolva!
A technológiai cégekkel ellentétben könnyen lehet, hogy nem a Nasdaq, hanem a NYSE piacán foroghat majd a Twitter részvénye, állítják a bennfentesek. Az ügyhöz közeli források azt is tudni vélik, hogy a közösségi médiacég papírjaiból nagyjából 1,5 milliárd dollár értékű csomag kerülhetne a piacra.
Vágólapra másolva!

Szakíthat a hagyományokkal a Twitter, legalábbis ami a tőzsdei bevezetéseket illeti, a közösségi médiacég ugyanis a bennfentes információk szerint nem a Nasdaq, hanem a New York Stock Exchange (NYSE) parkettjére kerülne bevezetésre.

Ha tényleg a NYSE-n debütálna a cég, az némileg meglepő lenne, hiszen a technológiai szektor képviselői általában a Nasdaqot választják. A Facebook 2012-ben történő bevezetése is a Nasdaqra történt, azonban a különféle technikai jellegű problémák beárnyékolták azt. Vélhetően ezt is figyelembe veszi a Twitter a piac megválasztása során, hiszen komoly botránnyal járt az eset, és a Nasdaq-nak is 10 millió dolláros büntetést kellett fizetnie az eset után.

Mint ismeretes, a Twitter közel két hete nyújtotta be a felügyeletnek a szükséges dokumentumokat a tőzsdei bevezetéshez, ráadásul titkosított eljárással. Sokan találgatásokba kezdtek, vajon mennyit is érhet a cég, mennyire értékelheti a piac a Twittert. Aswath Damodaran, a szakmai körökben meglehetősen elismert elemző szerint 10-15 milliárd dollár körül jöhet majd létre a bevezetéskori piaci kapitalizáció.

Forrás: CNBC, Venture Source, Aswath Damodaran, Investor.hu

A mostani információk szerint viszont nagyjából 50-55 millió részvény kerül majd bevezetésre, megközelítőleg 28-30 dolláros árfolyam mellett. Így 1,5 milliárd dollár értékben debütálnának a papírok a tőzsdén, 15-16 milliárd dollárra értékelve a Twittert a CNBC értesülései szerint. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az információkat nem erősítette meg a Twitter, így az még változhat a közeljövőben.