Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Ma öt éve, a Lehman Brothers akkora sokkot okozott a piacokon, melyet piaci szereplő már nagyon régen nem. 2008 szeptember 15-én a Lehman csődöt jelentett, és olyan folyamatokat indított el, melynek következményeit még ma is viselik a gazdasági szereplők, valamint a világ bármely pontján élő emberek is.
Vágólapra másolva!

Napra pontosan öt évvel ezelőtt történt, ami alapvetően változtatta meg a mindennapokat, az esemény, ami nem csak óriási sokkot, és törést okozott a pénzügyi életben, hanem szinte teljesen megbénította a pénzpiaci szereplőket, majd később milliókat tett munkanélkülivé, és végül földönfutóvá. A Lehman-csőd.

Ahelyett, hogy (véleményünk szerint a lehetetlenre vállalkozva) megpróbálnánk minden egyes apró részletét bemutatni napjaink talán legfontosabb eseménysorozatának, inkább átfogó, és egyben érdekes képet szeretnénk adni az olvasók számára, hogyan is zajlott le a folyamat, milyen tényezők vezettek a válsághoz, és melyek voltak azok a legfontosabb dátumok, amik végül kulcsfontosságúnak bizonyultak. Kisebb időutazás következik, öveket bekapcsolni!

Az előzmények

2007. február 08.: Már másfél évvel a Lehman-csőd előtt egyre nagyobb tartalékokat képzett a gyenge minőségű hiteleire az HSBC bank, melynek mértéke még a saját várakozásaikat is meghaladta. Valahol itt kezdték felismerni a túlzott hitelezés hátrányait a bankok.

2007. április 2.: Csődbement a New Century, a bank, mely elképesztő mértékben hitelezett olyan személyeknek, akik sem vagyoni, sem pedig jövedelmi helyzete nem biztosította teljesen a kihelyezett hitel megtérülését. (Subprime-adósok)

2007. szeptember 7.: 6,8 százalékkal közel 10 éves csúcsra kerül a Londoni bankközi kamatláb, a Libor. A bankok csak egyre nagyobb költséggel jutnak forráshoz a bankközi piacon.

2007. október 24.: Történelme legnagyobb veszteségéről számolt be a Merrill Lynch, mivel 8,4 milliárd dollárt bukott a gyenge minőségű jelzáloghitelek leírásán. Egyre kevesebben tudták már visszafizetni a hiteleket, sokan kerültek utcára emiatt. A jelzáloghitelek fedezete viszont legtöbbször maga az ingatlan volt, melynek értéke a kereslet-kínálat törvényei szerint alakul. A gyenge adósok kilakoltatása pedig túlkínálatot eredményezett, mely végeredményben a többi adós hitelét is gyengítette a fedezet értékének csökkenése miatt. Beindult az ördögi kör.

Forrás: Bloomberg

2007. október 31.: Meredith Withney szerint a Citigroup hamarosan osztalékot csökkenthet, mivel a nyereségesség jelenlegi szintje már nem biztosítja a korábbi mértéket. Később ez be is következett.

2007 október-november.: Számos vezérigazgató távozott több banktól is, közülük Stan O'Neal, a Merrill vezérigazgatója 161,5 millió dolláros végkielégítéssel. Ez mai árfolyamértéken több mint 36 milliárd forintot jelent.

2007. december 11.: 4,25 százalékra vágta az alapkamat nagyságát a Fed, mivel kevésbé volt fenntartható a magas kamatszint.

2008. március 16.: Részvényenként 2 dollárért vásárolta fel a JP Morgan Chase a Bear Stearns-t, miután az gyakorlatilag csődközelbe került. Mivel a Fed finanszírozta az ügyletet, így itt már kvázi a Bear Stearns kimentéséről beszélhetünk.

Forrás: Bloomberg

Felgyorsulnak az események

2008 szeptember 7.: Egyre nagyobb a baj, az amerikai kormány gyakorlatilag államosít két hatalmas jelzáloghitel-piaci szereplőt, A Fannie Mae-t, és a Freddie Mac-et.

2008. szeptember 14.: Vasárnap. 50 milliárd dolláros felvásárlás a bankszektorban, miután a Bank of America végül megvette a Merrill Lynch-t. Ezzel elindult a konszolidáció a szektorban.

2008. szeptember 15.: Eközben a Lehman Brothers már nem volt ilyen szerencsés, a bajban lévő banknak nem sikerült vevőt találnia. Az 1850-ben alapított bank csődbe ment.

2008. szeptember 16.: Megrohamozzák a befektetési bankokat a befektetők, amivel év eleje óta már 140 milliárd dollárt vettek ki ezekből a cégekből. A bankközi piac teljesen lefagy.

Forrás: Bloomberg

2008. szeptember 17.: 85 milliárd dolláros mentőcsomagot jelent be a Fed, amivel a cél a legnagyobb biztosító, az AIG megmentése. Az AIG alapvetően a legsérülékenyebb pont volt, hiszen az árfolyamok esése ellen lényegében ők biztosították a befektetési bankokat és sok más piaci szereplőt is.

2008 ősze.: Legendás bankok "szűntek meg", a Wachovia, vagy éppen a Washington Mutual is nagyobb bankokba olvadt be, tovább folytatva ezzel a szektorban látható konszolidációt.

2008. szeptember 29.: Leszavazza a Kongresszus a 700 milliárd dolláros azonnali mentőcsomagot. A szavazatok számlálása közben folyamatosan omlott össze a részvénypiac.

2008. október 13.: Legendás ülés veszi kezdetét Hank Paulson, az USA pénzügyminisztere, és a 9 legnagyobb bank vezérigazgatói között. A több órás tárgyalás végére a felek megállapodtak, megközelítőleg 2250 milliárd dollárt pumpál a kormány a bankrendszerbe, megmentve azt az összeomlástól.

2008. október 14.: Újabb drámai nap a részvénypiacon, további 8 százalékos zuhanás a Dow Jones indexben. 733 pontot esett egyetlen nap alatt!

2008 októbere: Egyre többen ismerik el, az 1929-33-as nagy válság óta nem látott összeomlással van dolguk. Általános depresszió üti fel fejét a világ számos pontján a piaci szereplők között.

A folytatás

2008 novemberétől pedig még tovább folytatódott a részvénypiaci összeomlás, megállíthatatlanul zuhantak a legnagyobb papírok is. Semmilyen fundamentális elemzés nem bizonyult hasznosnak, szó szerint folyt a vér a piacokon.

Forrás: Bloomberg

Közben a válság átterjedt a reálgazdaságra is, drámaian megugrott a munkanélküliség, folyamatosan nőtt a heti friss munkanélküliségi segélykérelmek száma. A részvénypiac végül közel 6 hónap után, 2009 március 9-én érte el mélypontját. Kevesebb, mint 6 hónap leforgása alatt végül értékük több mint 40 százalékát veszítették el a papírok. Persze csak átlagosan, sokan, mint a Lehman Brothers teljesen csődbe mentek. A bankok pedig még jó ideig veszteségesek maradtak, folyamatosan kényszerültek eszközportfóliójuk tisztítására, valamint az egyre szigorúbb tőkekövetelmények teljesítésére.

A Fed és a kormány beavatkozásának köszönhetően viszont elindult a kilábalás, napjainkra pedig több mutató is már a válság előtti szinteken áll. Elég csak a heti friss munkanélküli segélykérelmek számára, vagy éppen az autóértékesítésekre gondolni. Lassan, de biztosan helyreállni látszik a bizalom is, azonban elfeledkezni semmiképpen sem szabad az elmúlt 50 év kétségtelenül legnagyobb gazdasági válságáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről