Faber: Kína szimplán beleáll a földbe

Vágólapra másolva!
Mindössze 4 százalékos gazdasági növekedést vár idén Kínában Marc Faber, a borúlátó jóslatairól elhíresült guru. A befektető az arannyal kapcsolatban viszont optimizmusának adott hangot, és szerinte viszonylag olcsónak számít a nemesfém. 
Vágólapra másolva!

Csupán 4 százalékos lehet a kínai gazdaság valós növekedés idén Marc Faber szerint. A híres befektető véleményével kisebb meghökkenést okozott, mivel még a legpesszimistább szakértők sem számítanak 7 százaléknál alacsonyabb gazdasági bővülésre Kínában. A kínai miniszterelnök épp szeptember elején jelentette ki, hogy teljesíteni tudják célkitűzésüket, tehát nem lesz gond a 7,5 százalékos gazdasági növekedés elérésével.

Forrás: [Investor.hu]

Faber a CNBC-nek adott nyilatkozatában fejtette ki véleményét Kínával kapcsolatban. Szerinte az 1999 óta tartó elképesztő méretű gazdasági növekedésének vége Kínában, és le fog lassulni a növekedés a hatalmas országban. Faber szerint érdemes kiszűrni a gazdaságba pumpált és hosszú távon nem fenntartható hitelezés hatásait a GDP-adatokból, így adódik a 4 százalékos gazdasági növekedés, ami a valós bővülésnek felel meg. A guru úgy véli, hogy az elmúlt időszak remek kínai makroadatai félrevezetőek, és azok helyett inkább jóval megbízhatóbb statisztikákat célszerű figyelembe venni.

Ilyen például a szomszédos országokkal (Tajvan, Dél-Korea) folytatott kereskedelem, melynek alakulása jóval pontosabb információkkal szolgál a kínai gazdasági folyamatokkal kapcsolatban, és ezek alapján pedig már kevésbé kedvezőbb kép tárul elénk. A Tajvanról érkező import például csak 3,6 százalékkal nőtt augusztusban éves alapon a várt 3,9 százalék helyett, de a többi szomszédos országgal folytatott kereskedelem alakulása sem a kirobbanó kínai gazdasági növekedésről árulkodott.

Faber Japánnal kapcsolatban is kifejtette véleményét. 2012-ben rendkívül optimista volt a szigetországgal kapcsolatban, akkor még szerinte alulteljesítőnek számítottak a japán részvények világviszonylatban. Mára viszont behozták lemaradásukat, és a következő években jobban teljesíthetnek majd nemzetközi társaiknál, mivel hozzájuk viszonyítva még alulértékeltnek számítanak.

A japán gazdaság viszont a vezetés minden erőfeszítése ellenére sem fog tudni az egyesek által várt 3-5 százalékkal növekedni évente, hacsak nem nyitja meg határait jelentős mértékben a bevándorlók előtt. A japán társadalom ugyanis egyre komolyabb gondokkal küzd, folyamatosan csökken, és egyre jobban öregszik a népessége, így egyre kevesebb dolgozónak kell eltartania egyre több nyugdíjast. Emiatt egyre jobban növekednek az állam szociális kiadásai, ami a brutális méretű államadóssággal együtt komoly gondokat okoz. Emiatt csak 3 százaléknál alacsonyabb lehet az éves bővülés mértéke, ám még ez is rendkívül kedvező az elmúlt évek visszaesése után, így a fiskális ösztönző programok és a laza monetáris politika végül eredményre vezethetnek.

Forrás: [Investor.hu]

Faber szerint így jelenleg Japán kilátásai kedvezőbbek, mint Kínáé. Ha Kína valóban lelassul, akkor Japánhoz hasonlóan kénytelenek lesznek leértékelni fizetőeszközüket, hogy így segítsenek felpörgetni a gazdaságot. Ez pedig egy devizaháború kialakulásához vezethet, mivel Kína kereskedelmi partnerei eddig sem nézték jó szemmel a jüan leértékelését.

Faber kitért a közelgő Fed elnökválasztásra is, szerinte nagy valószínűséggel Janet Yellen lesz a jelölt, aki 2009-ben még a negatív kamatlábak bevezetésének lehetőségét is felvetette. Yellen elnöklése pedig kedvezhet az aranynak, mivel így a vártnál tovább maradhatna fenn a Fed eszközvásárlási programja, és a laza monetáris politika. A befektető szerint az arany, az ezüst és az egyéb arany eszközök viszonylag olcsóak a piacon.