Nyoma sincs az optimizmusnak a magyar piacon

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb mínuszba csúszik vissza a magyar tőzsde a szerdai kereskedésben, ráadásul a piacot nem csak 1-2, hanem valamennyi nagyobb papír gyengélkedése hátráltatja. A BUX ezzel egyértelműen lemaradó a régiós és és nyugat-európai piacokhoz képest is, ráadásul még a forint is gyengélkedik az euróval szemben. Európában viszont kisebb optimizmussal hangolnak a befektetők az esti bejelentésekre, bár nagyobb rali azért vélhetően nem bontakozik majd ki a piacokon.
Vágólapra másolva!

Elfáradtak a magyar papírok

Féltávra meglehetősen lemaradt a magyar tőzsde a régiós versenytársaihoz képest, a BUX már 0,6 százalékos mínuszban áll, míg a cseh és osztrák piacok pluszokat mutatnak, és a lengyel WIG20 is csak 0,1 százalékos mínuszban áll.

Forrás: Origo

Az összes nagyobb magyar papír mínuszban áll, főleg a két gyógyszergyártó részvényeit adják a befektetők. A kedvezőtlen híreket kapó OTP szintén gyengélkedik, 0,3 százalékos mínuszban áll.

Forrás: Origo

A devizahitelesek megmentése veszélyezteti a jegybank növekedési programjának sikerét - mondta el Wolf László, az OTP vezérigazgatója a Privátbankár mai konferenciáján. A szakember szerint ha a devizahitelesek megsegítésének terheit a bankoknak kell állniuk, az visszatarthatja őket attól, hogy részt vállaljanak a jegybank által meghirdetett 2000 milliárd forintos hitelezési programban.

Február után ismét dollár kötvényt adhat el a magyar állam, amely hétfő este az amerikai tőzsdefelügyeletnél, a SEC-nél adott be kérelmet maximum 5 milliárd dollár értékű kötvény értékesítésre.

A forint ma valamelyest gyengült az euróval szemben, ismét a 298-as szint közelében jár, ám ezzel együtt is igen jól szerepel a héten.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Rákapcsolt Európa

Az európai piacokon nyoma sincs a BÉT-re jellemző pesszimizmusnak, főleg a spanyol és olasz tőzsdék kapcsoltak rá, de a DAX sem lemaradó 0,5 százalékos pluszával. Ugyanakkor nagyobb szárnyalás vélhetően a nap második felében már nem bontakozik ki, hiszen a befektetők a Fed kamatdöntő ülésére és bejelentéseire várnak.

Forrás: Origo

Éves szinten közel 100 millió eurós megtakarításra van szüksége a Lanxess-nek, így a gumigyártó 1000 alkalmazottjától válik meg, illetve jelentősen korlátozza a menedzsment tagjainak bónuszát is. A hírre a gyártó 2,4 százalékos mínuszban áll.

Ugyancsak gyengén szerepel a francia Alstom is, mivel a vezérigazgató, Patrick Kron szerint a cég csak a vártnál alacsonyabb növekedést érhet el a következő 1-1,5 éves időszakban. Itt 1,6 százalékos mínuszban áll a papír.