Olaszországban nyomul a spanyol telekomóriás

Vágólapra másolva!
Olaszországban terjeszkedhet a legnagyobb spanyol távközlési cég, a Telefónica, miután sikerült megegyeznie helyi befektetőtársaival. Az ügylet értelmében a spanyol óriáscég 66 százalékra növeli befolyását a Telcoban, ami a Telecom Italia első számú tulajdonosának számít 22,4 százalékos pakkjával. A vételár egyébként 1,09 euróra értékeli az olasz telekompapírt, ami közel duplája a tegnapi záróárnak. Tulajdonképpen ennek tudható be a pozitív piaci reakció is, ám a 2 százalékos plusz ellenére is jócskán 1 euró alatt mozog még mindig az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Beigazolódtak az elmúlt napok találgatásai, miszerint a legnagyobb spanyol telekommunikációs cég, a Telefónica növeli befolyását a Telecom Italiában. Az érdeklődőnek ugyanis sikerült megegyeznie befektetőtársaival, akik a Telco holdingtársaságon keresztül 22,4 százalékos részesedéssel rendelkeznek a Telecom Italiában, ezzel pedig az első számú tulajdonostársainak. A Telefónica jelenleg mintegy 46 százalékban birtokolja a Telcot, melyet rövidesen 66 százalékra emelhet 324 millió euró fejében. Ezzel párhuzamosan a három olasz tulajdonostárs, a Mediobanca, a Generali és az Intesa Sanpaolo részesedése 34 százalékra csökken.

Forrás: Telecom Italia, Investor.hu

Ráadásul az üzletnek itt még nincs vége, ugyanis a Telefónicának lehetősége van 70 százalékra növelnie tulajdonosi hányadát további 117 millió euró fejében. Az ügyletet követően közel 16 százalékos közvetett részesedéssel rendelkezne a Telefónica olasz érdekeltségében. Ezzel egyébként teljesen új fordulatot vett az olasz és a spanyol telekomcég viszonya, mivel az év elején még arról lehetett hallani, hogy utóbbi eladná a sok gondot okozó egységét.

Az ügyletnek azonban várhatóan még nem lesz vége, ugyanis a tranzakció a Telecom Italia brazil egységének eladását vonhatja maga után. Ennek oka, hogy a Telefónica helyi egységével a mobilpiac 55 százalékát fednék le, ami vélhetően versenyjogi aggályokat vetne fel. Az operáció értékét a Bloomberg ügyhöz közel álló forrásai 11 milliárd dollárra értékelik. Persze a történethez az is hozzátartozik, hogy a Telecom Italiának égető szüksége lenne friss forrásra hatalmas adósságállománya miatt, aminek lefaragása érdekében közel 12 ezer darab mobiltelefon-átjátszó tornyától is megválna.

2007-re nyúlnak vissza a szálak

A Telecom Italia, illetve a Telefónica és olasz befektetőtársainak története egészen 2007-re nyúlik vissza, amikor is 4,1 milliárd euró fejében 18 százalékos részesedést vásároltak a jelenlegi nagytulajdonosok. Ezzel pedig az AT&T-től, valamint az América Móvil felvásárlási szándékától védték meg az olasz távközlési céget.

Egyelőre azonban nem lehetnek maradéktalanul elégedettek a részvényesek, ugyanis a nagybevásárlás óta töredékére esett vissza a Telecom Italia árfolyama, emiatt pedig többször is jókora leírásokat kellett eszközölniük.

A Telefónica tranzakciója egyébként egy Telecom Italia részvényt 1,09 euróra értékel, ami a jelenlegi piaci árat közel 80 százalékkal múlja felül. Az olasz telekompapír egyébként 2,5 százalékos emelkedéssel reagált a hírekre.

A Telecom Italia havi grafikonja (Milánó)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu