Nincs elég pénze a kiskereskedelmi óriásnak

Vágólapra másolva!
Egymilliárd dolláros forrásbevonásra lehet szüksége Amerika egyik legnagyobb kiskereskedelmi láncának, a JC Penney-nek, hogy átvészelje a szokásosan gyengébb őszi időszakot. A cég nem először kerülhet likviditási zavarba, ebben az évben már több mint 3 milliárd dollárnyi hitelt vett fel, mivel az elmúlt hónapokban jelentős mértékben visszaesett a forgalma, ami az eredményeit is nyomás alá helyezte.
Vágólapra másolva!

Akár 1 milliárd dolláros tőkeemelést is végrehajthat Amerika egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a JC Penney – tájékoztatott a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A vállalat az új forrást a készpénztartalékának növelésére használhatja, amit új részvények kibocsátása révén valósíthat meg. A részvénykibocsátás azonban csak az egyik lehetőség, azon kívül számos egyéb opció is felmerült a forrásbevonás megvalósítására.

Szakértők szerint a szokásosan gyengébb őszi időszak miatt lehet szükség a forrásbevonásra. Az utóbbi időszak pocsék teljesítménye miatt amúgy is megtépázott vállalat igyekezhet nagyobb készpénztartalékkal átvészelni ezt az időszakot.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a JC Penney árbevétele, és a régi-új vezérigazgató, Mike Ullman még nem tudta visszaigazolni a hozzá fűzött reményeket. A forgalom visszaesése miatt pedig tavaly közel 1 milliárd dolláros nettó veszteséget szenvedett el a társaság.

Ullman április óta tartó munkássága egyelőre csak a veszteségek kis mértékű csökkentésére volt elég, és a céggel kapcsolatos optimista várakozásokat szerdán a Goldman Sachs lombozta le azzal, hogy közölte, a vártnál jóval lassabban haladhat a JC Penney forgalmának javulása. (A cég sajátos szabályai szerint a harmadik negyedév augusztus elejétől október végéig tart, míg a negyedik negyedév november elejétől január végéig húzódik)

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A kiskereskedelmi lánc nem először kerül a hírekbe a valószínűsíthető likviditási gondjaival. Augusztusban a CIT pénzügyi vállalat leállította a JC Penney beszállítóinak a hitelezését, mivel attól tartott, hogy a kiskereskedelmi cég nem tudja majd kifizetni számláit, így a CIT adósainak számító beszállítók is komoly gondba kerülhetnek.

A JC Penney likviditási gondjainak enyhítésére már 2,25 milliárd dolláros hitelt kapott a Goldman Sachs-tól ebben az évben, amivel összesen már több mint 3 milliárd dollárnyi hitelt vett fel idén. A kiskereskedelmi lánc várakozása szerint ennek köszönhetően másfél milliárd dolláros készpénztartalékkal fognak rendelkezni a február elsejével záruló pénzügyi évük végén, ami biztosítani tudja majd normális működésüket.

A cég problémái a kötvényeik hitelminősítésén is tükröződik. A JC Penney által kibocsátott kötvények a rendkívül kockázatosnak számító „CCC+” kategóriában szerepelnek a Standard & Poor’s-nál, míg a vállalat nemfizetése elleni biztosítás (CDS) ára rekordszint közelébe ugrott a napokban, ami azt mutatja, hogy a piac egyre nagyobb valószínűséget társít a cég csődbe meneteléhez. A CDS ár szerdán tovább emelkedett a Goldman Sachs felől érkező kedvezőtlen vélemény miatt, így a piac szerint már 65 százalékos az esélye a JC Penney csődjének.

A vállalat katasztrófális teljesítménye miatt a részvények már értékük felét elvesztették ebben az évben, és szerdán tovább zuhantak a Goldman véleménye után. A papírok tegnap 15 százalékot estek, amivel már 13 éves mélyponton található az árfolyam.

Ezek után pedig a Citigroup 11 dollárról 7 dollárra vágta vissza a JC Penney célárát.

JC Penney hosszú távú árfolyama (NYSE)

Forrás: [Investor.hu]