Nem változik a BUX index

Vágólapra másolva!
Nem változik októbertől a BUX index összetétele, a Synergonnál azonban már rezeg a léc, legközelebb teljesítenie kell majd a bennmaradáshoz szükséges minimális kritériumszámot. A régiós részvényeket tartalmazó Cetop 20 index összetétele ugyan változik, de az egyetlen magyar részvényt sem érint. Összességében nagy hatásai nem lesznek az indexváltozásoknak, de persze a súlyok alakulásának heteken belül érkező bejelentése ezen még alakíthat.
Vágólapra másolva!

BUX-ban a helyzet változatlan

A BUX index októbertől a mostani felállás szerint folytatja majd, az ármozgások miatt azonban némi átsúlyozásra még sor kerülhet. A Synergon nem teljesítette bár az indextagsághoz szükséges minimális kritériumszámot, ezt először tette, így a szabályok értelmében egyelőre nem került veszélybe a BUX-tagsága. Legközelebb viszont ilyen teljesítménnyel már leveri majd a lécet a vállalat.

Az indexbe nem kerül be új részvény, vagyis a Biomedical és az OPIMUS papírjaival sem kell számolni. Ez amiatt érdekes, mert számításaink szerint a BÉT által támasztott kritériumokat teljesítette a két részvény, igaz még így is előfordulhat, hogy valamin elcsúsztak a vállalatok. A tőzsdénél megpróbáltunk utánajárni, hogy mi történhetett, de egyelőre nem tudtunk beszélni az illetékesekkel.

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy sokkal inkább az lett volna a meglepő, ha két ilyen, szemmel alig látható, és a részvényesi értékteremtésben sem éllovas vállalatokkal bővült volna a magyar részvénypiac egészéről képet adó BUX index. A küldetés viszont nem volt lehetetlen, hiszen már korábban is láttunk ilyen tagokat az index kosarában.

Szóval a BUX októbertől őket fogja leképezni: ANY Biztonsági Nyomda, Appeninn, CIG Pannónia, Danubius, Egis, FHB, MTelekom, Mol, OTP, PannErgy, Rába, Richter, Synergon.

És a Cetop?

Mivel a kis és közepes méretű cégeket tömörítő Bumix változásának sok jelentősége olyan értelemben nincs, hogy azt nem követik nagy indexkövető alapok, rögtön ugorhatunk a régiós papírokat tartalmazó Cetop 20-ra. Itt vannak változások, de azok nem érintenek magyar részvényeket.

Új részvényként a lengyel olaj és gáztársaság PGNiG és a cseh dohányipari Philip Morris kerülnek be az index kosarába, míg a lengyel telekomvállalat Telekom Polska és a szénbányászattal foglalkozó cseh NWR kikerülnek onnan. Az index így továbbra is tartalmazni fog olyan nagy magyar részvényeket, mint az OTP, a Mol, a Richter, vagy a Magyar Telekom, vagyis a blue chipeket.

Miért fontos ez?

A nagy indexekben történő változások azért bírnak jelentőséggel a részvénypiacon, mert azokat sok indexkövető alap követi benchmarkként. Bár van némi rugalmasság azt illetően, hogy az alapkezelő mely részvényből mennyit vásárol, az indextagság jó esetben automatikus keresletet teremthet a bekerülő részvények piacán. Nem beszélve arról, hogy a piaci szereplők figyelme is elsősorban az indextagokra szegeződik, pláne ha azok fundamentális szempontok szerint is képesek felkelteni az érdeklődők figyelmét.

Mivel ezúttal nincs magyar bekerülő egyik fontos indexbe sem, piaci hatása nem igen lesz a történteknek. A Synergon lehet egyedül veszélyben, hiszen ha a tavaszi felülvizsgálatot elvéti, úgy könnyen kikerülhet majd az indexből. Ez természetesen negatív hatással járhat a részvény piacán, de addig még sok idő van, hogy javítson a számokon.

A BUX index (pont)