Nem szeretik a Raiffeisent

Vágólapra másolva!
Folyamatosan csökkentették céláraikat a Raiffesien részvényeire vonatkozóan a nagy elemzőházak, miután az osztrák bank vasárnap lényegében profit warningot közölt. Az árfolyam nagyot is esett, és a héten azóta sem tudott érdemben magához térni.
Vágólapra másolva!

A Raiffeisen szeptember 15-ei profit warningját követően lényegében mindegyik fontosabb elemzőház csökkentette célárát az osztrák bankpapírra vonatkozóan. Azonban legtöbb esetben fenntartották korábbi ajánlásaikat, melyek túlnyomórészt semlegesek, tartásra vonatkoznak. A Citibank szakértői pénteken álltak elő saját számaikkal, és nem nagy meglepetést okozva ők is lejjebb vágták célárukat 25 euróra, de fenntartották semleges ajánlásukat.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Raiffeisen vasárnap közölte, hogy 100-200 millió euróval nagyobb céltartalékot fog képezni hiteleire, elsősorban a vállalati szegmens miatt. Korábban erről részletesen megemlékeztünk az Investor.hu hasábjain is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Citi kiemeli, hogy a mostani szlovéniai magasabb céltartalékolás növeli a kockázatát annak, hogy ha az EKB elkezdi jövőre az eszközminőségi felülvizsgálatot, még nagyobb céltartalékot kell majd elkülönítenie a cégnek más közép-kelet-európai országban is. A Citi azonban a következő 2 évben továbbra is azt várja, hogy a bank eszközminősége folyamatosan javulni fog.

A Raiffeisen árfolyama a profit warningot követően a hétfői kereskedésben is folytatta lejtmenetét, és onnan érdemben nem is tudott talpra állni, továbbra is a 24,2-24,3 eurós szint közelében mozog. Ezzel megtört a rövid távú emelkedő trend, bár úgy tűnik az 50 napos mozgóátlag megfogta az árfolyamot. Ellenben rózsás kilátásokról továbbra sem beszélhetünk, miután nem régen az IMF jelezte, hogy az osztrák bankoknak feltőkésítésre van szükségük.

Ma piaczárást követően pedig a Raiffeisen részvényei kikerülnek majd a EURO Stoxx 600 indexből, ami akár újabb eladásokat válthat ki.

A Raiffeisen árfolyama (Bécs)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu