Zavartalanul pörög a pénznyomda

Vágólapra másolva!
Hiába számított rá az egész világ, nem zárja el az amerikai jegybank a pénzcsapját, a Fed a mai közleménye szerint ugyanis elhalasztotta a kötvényvásárlásainak csökkentését. A hírre az amerikai piacok felrobbantak, a vezető indexek történelmi csúcsra emelkedtek, a dollár viszont több mint féléves mélypontra zuhant. A kötvényhozamok esésnek indultak.Forrás: 123rf.com 
Vágólapra másolva!

Nem veszi le a gázról a lábát a Fed

Változatlanul 85 milliárd dolláron hagyta eszközvásárlási programját a Fed ma zárult kétnapos kamatdöntő ülésén. A lépés teljesen meglepetésként érte a piacot, hiszen ahogy délutáni elemzésünkben is beszámoltunk róla, a széleskörű konszenzus alapján úgy tűnt, pusztán csak a csökkentés mértéke a kérdés, nem az, hogy vajon visszafogja-e a Fed a gazdaságélénkítő programját.

Hogy miért is ilyen fontos a világnak a Fed eszközvásárlási programja, arról délutáni elemzésünkben olvashat bővebben.

A kamatdöntésért és az eszközvásárlásokért felelős FOMC ráadásul meglehetősen egységes volt a pénznyomtatás fenntartásában, hiszen a grémium 9-1 arányban szavazott a stimulus csökkentésének elhalasztása mellett. Az indoklás szerint a Fed még nem lát elegendő jelet arra, hogy a gazdasági növekedés kellően stabil, miközben a munkanélküliség továbbra is magas, az emelkedő jelzálogkamatok és a kormányzati költések visszafogása pedig akadályozza a növekedést.

A hírre a vezető amerikai indexek nagyot ugrottak, az S&P500 történelmi csúcsra száguldott 1720 pont felett pár pillanat leforgása alatt. Az arany árfolyama 35 dollárral emelkedett, és 1340 dollár körül forog, miközben a dollár óriási mélyrepülésbe kezdett, az euróval szemben február óta nem látott szintre gyengült, 1,348 felett kereskednek a devizapárral. Az amerikai állampapírhozamok esésnek indultak (a tízéves állampapírhozam egészen 2,7 százalékig csökkent Ben Bernanke beszéde alatt), ami érthető, hiszen a beárazott visszavonulás helyett a Fed továbbra is teljes mellszélességgel jelen lesz a kötvénypiac vételi oldalán.

Forrás: Stockcharts.com

Még idén elkezdődhet, de nem biztos

Ben Bernanke, a Fed hamarosan leköszönő elnöke a döntés után tartott sajtótájékoztatón megvédte a Fed korábbi kommunikációját, hangsúlyozva, hogy nem a piaci várakozások, hanem a makrogazdasági kép vezeti a Fedet a döntéseiben. Ben Bernanke és több meghatározó amerikai jegybankár szavaira augusztusban látványos lejtmenet bontakozott ki a részvény- és kötvénypiacokon, miután többen közülük a Fed stimulusának visszafogását pedzegették.

A jegybankelnök ezzel együtt elismerte, hogy a Fed korábban túlzottan optimista volt a kilátásokat illetően, az amerikai gazdaság potenciális kibocsátása alacsonyabb, mint hitték a jegybanknál korábban. Bernanke szerint a QE3 program viszont működött, sok hasznát látni a gazdaságban, és a pénzügyi rendszer is ellenállóbb, a nagybankok tőkehelyzete sokkal stabilabb, mint a program megkezdése előtt. Ezzel együtt a munkerőpiac talpraállása egyenlőtlen, a június óta érkezett makrogazdasági adatok pedig nem támasztják alá egyértelműen a kilábalást a válságból Bernanke szerint. Bernanke ezt nem ismerte el, de nem kizárt, hogy a meredeken emelkedő kötvényhozamok is eltántorították a jegybankárokat.

Bernanke azt is hangsúlyozta, hogy az eszközvásárlás csökkentésének keretei már a helyükön vannak, és akár már idén elkezdheti a jegybank a lassú visszavonulást azokról a piacokról, ahol az elmúlt hónapokban jelentős vásárlóként volt jelent (a Fed a jelenlegi programban havonta 40 milliárd dolláros kerettel rendelkezik jelzálogpiaci eszközök, és 45 milliárd dollárral állampapírok vásárlására).

Ugyan a felkészülés már zajlik, Bernanek nem volt hajlandó pontos időzítésről beszélni, csak annyit mondott, nincs fix menetrend az eszközövásárlás csökkentésére. Bernanke szerint bármelyik későbbi ülésén dönthet a csökkentés mellett az FOMC, sőt, igazából ehhez a döntéshez nem is kell sajtótájékoztatót szervezni, bármikor megtörténhet.

A lépés pedig erősen makroadatfüggő lesz, bár némileg mintha visszakozna a Fed attól, hogy a munkanélküliségi rátától tegye függővél (a Fed korábbi utalása szerint addig tartja fent a laza monetáris politikát, amíg a munkanélküliségi ráta nem csökken 6,5 százalék alá, vagy az infláció nem emelkedik 2,5 százalék fölé).

Bernanke már nem akar kavarni?

A mai döntés erősen növeli az esélyét egyébként, hogy Ben Bernanke átengedi a QE3 leépítésének szép kihívását utódjának. A Fed elnöki székét Bernanke ugyanis a jövő év elején elhagyja, utóda pedig a jelenlegi állás szerint Janet Yellen, a Fed jelenlegi alelnöke lehet, miután a legnagyobb esélyes, Larry Summers visszalépett. Yelleniről a piac azt tartja, kifejezetten stimuluspárti jegybankár. Nem kizárt, hogy Bernanke akár már Yellen nyomására is inkább visszakozik a program csökkentésétől, hogy szabad kezet adhasson utódjának abban, hogy mikor és milyen ütemben fogja vissza a pénznyomtatást.