Nekilendült a forint

Vágólapra másolva!
Nagyobb erősödésbe kezdett a forint kedd délután, amivel az euróval szembeni árfolyam egészen a 299-es szint alá ért. A piacokon azért uralkodik kiváló hangulat, mert nő annak a valószínűsége, hogy elmarad a Szíriával szembeni katonai akció, ez pedig segíti a hazai fizetőeszközt is. A forint ezzel már két hete nem látott csúcson tartózkodik az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Belehúzott a forint a délutáni kereskedésben, és az euróval szembeni árfolyam egészen a 299-es szint alá ért, ezzel kéthetes csúcsra erősödve. A kiváló nemzetközi hangulat is segíti a hazai fizetőeszközt, ami az elmúlt időszakban hozzáragadt a 300-as lélektani határhoz, most viszont úgy tűnik inkább lefelé szeretné venni az irányt. Bár az európai részvénypiacokon már reggel óta örömittasak a befektetők, úgy tűnik a devizapiacon ez csak most jelentkezik.

A jó piaci hangulatot a szíriai katonai beavatkozás esetleges elmaradása okozza, ugyanis a Reuters kora délután már arról számolt be, hogy Szíria átadná vegyi fegyvereit a nemzetközi szervezeteknek. Korábban Obama amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy akár el is maradhat a légicsapás, ha az Aszad-rezsim azonnal átadja vegyi fegyvereit.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

A forint nincs egyedül a mai erősödéssel, ugyanis a régiós devizák is jól teljesítenek, a lengyel zloty például még a forintnál is erőteljesebb produkciót mutat be, ellenben a cseh korona egyelőre nem tudja tartani a lépést.

Forrás: investor.hu

Ma többen is megszólaltak a készülő devizahiteles menőcsomaggal kapcsolatban. A sort Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató kezdte, aki reggel azt nyilatkozta a HírTV-nek, hogy maximum 15 százalékkal lehet csökkenteni a devizahiteles törlesztőrészleteket, hogy a forinthiteleseknél ne járjanak jobban a forintosításban résztvevők. Rogán Antal korábban úgy nyilatkozott, hogy 17-20 százalékos csökkentés lenne célszerű. Ezután a Bankszövetség elnöke, Patai Mihály azt mondta, hogy egy kormányzati segítség nélküli forintosítás napok alatt a forint árfolyamának összeomlását okozná.

Erre reagált közleményben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki hangsúlyozta, hogy a minisztérium továbbra is nyitott a konzultációra a Bankszövetséggel. A bankok novemberig kapnak időt arra, hogy rendezzék devizahiteleseik helyzetét, méghozzá úgy, hogy a forinthitelesek ne járjanak rosszabbul, és a devizahiteleket pedig kivezessék. Az ezzel kapocslatos hírekre nem mozdult nagyobbat a forint árfolyama, viszont Varga szavai nyugtatólag hathattak a magyar devizára.

Segíti a magyar fizetőeszközt az is, hogy délelőtt április óta nem látott vételi érdeklődés mellett adtak el 3 hónapos diszkontkincstárjegyeket, és az átlaghozam is újabb mélypontra ért.

Forrás: Origo