Vágólapra másolva!
Elég erős teljesítményt tett le az asztalra ma a budapesti tőzsde, köszönhetően a Mol kirobbanó növekedésének, és az OTP nagy hajrájának. Az olajcég részvényei 3,5 százalékos pluszt szedtek össze, míg a bankpapír 1,8 százalékos emelkedéssel zárt. A forint ellenben délutántól folyamatosan gyengülgetett egészen 300 fölé érve az euróval szemben, onnan viszont kora estére sikerült visszább jönnie.Európában felemásan mozognak a vezető tőzsdeindexek, az élen az olasz börze halad, mellette a német és a spanyol parkett is a pozitív tartományban van, ellenben Londonban és Párizsban mínuszok uralkodnak.A tengerentúlon is vegyes a kép, a Dow Jones felfelé veszi az irányt, ellenben a Nasdaq jelentősebb mínuszban mozog, mivel az Apple 5 százalékos eséssel húzza vissza a mutatót, mivel a cég nem győzte meg a befektetőket tegnapi termékbemutatójával.
Vágólapra másolva!

Kiváló teljesítmény a BUX-tól

A legjobb teljesítményt érte el szerdán a budapesti parkett a régiós tőzsdék között, és Európában is csak az olasz börze tudta valamenynire felvenni a BUX tempóját.

Forrás: Origo

Ezt elsősorban a Molnak köszönhette, amely 3,5 százalék feletti pluszával komoly ralit produkált ma, méghozzá kiemelkedő forgalom mellett.

A Mol árfolyama

Forrás: Origo

A reggeli órákban közölte az olajcég, hogy a Mol-csoporthoz tartozó Emona 244 millió euró névértékű Magnolia kötvény vásárlására tett ajánlatot minimum 83 százalékos árfolyamon. Ennek hátterében azonban inkább technikai jellegű tényezők állhatnak, ugyanis egyes szereplők pozícióik fedezése céljából vásárolhattak. Mivel a fundamentális kép a bejelentés hatására nem változott a Mol piacán, kérdés, hogy a nagy menetelés meddig tart ki.

Forrás: Origo

Az OTP is szépen beleerősített délutánra, és végül 1,8 százalékos emelkedésben zárt, ezzel pedig sikerült 4300 forint fölött befejeznie a napot. A Magyar Telekom is pluszba lendült a végére, ellenben a Richter 0,3 százalékos mínuszban végzett. Az Egis pedig 20 ezer forintos lélektani szintje alatt tért nyugovóra 0,8 százalékos mínuszt téve le az asztalra.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Meghosszabbítja a hitelezést ösztönző Növekedési Hitelprogramjának (NHP) futamidejét az MNB, jelentette be Matolcsy György jegybankelnök ma délutáni sajtótájékoztatóján. Az új program keretében összesen maximum 2000 milliárd forintnyi hitel kerülhet majd kihelyezésre jövő év végéig. A program október elsejétől fog folytatódni, első körben egy 500 milliárd forintos keretösszeggel. Az új program 90 százaléka az új hitelek kihelyezésére szolgál.

Az OTP-re nézve bár a bank nettó kamatmarzsa romolhat majd a bejelentéstől, a gazdasági növekedésben várható rövidtávú fellendülés kedvező hatást gyakorolhat rá. Mivel az OTP elsősorban a lakosságra fókuszál, a mikro és kisvállalatoknak szánt hitelek az összes állománynak csupán a 4 százalékát teszik ki, tehát könnyen lehet, hogy nagyobbat nyer az egésszel a bank, mint amit elveszít a marzs szűkülésén.

Kisebb gyengülésbe fogott délután a forint az euróval szemben, amiben szerepet játszhatott Matolcsy elmondta a sajtótájékoztatón, hogy lát még teret az alapkamat csökkentésére. Illetve az sem tett jót a hazai fizetőeszköznek, hogy a jegybank hajlandó részt venni a devizahiteles mentőcsomagban is. Késő délután éppen a 30-as szint alatt mozog az euró/forint árfolyam.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Szárnyal a Nokia

Nyugat-Európában vegyes a kép, a vezető indexek közül egyedül az olasz parkett mutat határozott erősödést, több mint 1 százalékkal menetelve felfelé. Mellette még a német és a spanyol börze szerepel jól, ellenben Párizsban és Londonban már mínuszok uralkodnak.

Forrás: Origo

A brit tőzsdét hátráltatja, hogy a várt stagnálás helyett, 0,1 százalékponttal alacsonyabb lett a munkanélküliség, ami bár alapszcenárióban pozitív jel lenne, a befektetők mégis rosszul fogadták, mivel ez a laza monetáris politika korábbi visszafogását eredményezheti.

A milánói parkettet pedig a bankszektor jó teljesítménye segíti, ugyanis a JP Morgan sokkal optimistább a dél-európai bankszektorral, köztük az olasszal kapcsolatban. Az elemzőház az Unicreditre vonatkozó ajánlását felülsúlyozásra emelte, míg az Intesa Sanpaolo alulsúlyozási besorolását semlegesre változtatta. Az Unicredit 3,1, míg az Intesa 1,3 százalékkal halad felfelé.

A Nokia árfolyama több mint 4,4 százalékkal erősödik, azok után, hogy a Berenberg Bank elemzője vételre módosította korábbi eladási ajánlását a finn technológiai cég papírjaira vonatkozóan. Indoklása szerint a hálózati infrastruktúrával foglalkozó üzelág nagy erőt mutat, ráadásul a cég szabadalmi portfoliója is alulértékelt.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: Origo

Megütötték az Apple-t

Nincs egységes irány Amerikában sem, bár a Dow Jones index még a zöld tartományban jár, az S&P 500 és a Nasdaq már lefelé veszi az irányt.

Forrás: Origo

Utóbbi teljesítményére az Apple nehezedik rá 5 százalék feletti mínuszával, miután több elemző is új ajánlással és célárral jött ki a technológiai cég papírjára vonatkozóan. A Credit Suisse felülteljesítőről semlegesre, míg a Bank of America Merill Lynch és a UBS vételről semlegesre módosította a részvénnyel szembeni ajánlását. Az elemzőket feltehetően nem győzték meg a tegnap esti termékbemutató keretében látott új iPhone-ok.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Hivatalosan is bejelentette a Verizon Communications, hogy 49 milliárd dollár értékben bocsát ki kötvényeket, ami a valaha volt legnagyobb vállalati kötvénykibocsátásnak számítana. A cég célja ezzel a kellő forrás biztosítása a Verizon Wirelessben történő 45 százalékos részesedés megszerzéséhez.

Több mint 1 milliárd dollár értékű General Motors részvényt értékesített a kanadai kormány két észak-amerikai banknak. A kanadaiak az USA kormányával együtt még 2009-ben mentették meg az autógyártót a csődtől, amiért cserében tulajdonosok lettek a cégben. A tranzakciót követően még mindig 8 százalékos pakkal rendelkezik a kanadai kormány, de továbbra is amellett vannak, hogy minél gyorsabban megváljanak attól, természetesen figyelve a részvényárfolyamot is.