Nagyon sokan túl sok adót fizettek be

Vágólapra másolva!
Többen vannak, akik a kelleténél több adót fizettek be, mint azok, akik tartoznak az adóhatóságnak. Viszont aki lóg, annak átlagosan 150 ezer forintos hátraléka van. A tartozók száma növekszik.
Vágólapra másolva!

Több mint 2,5 millió személynek van túlfizetése vagy tartozása az adóhatóság felé - írja a Magyar Nemzet.

A június végi nyilvántartásban mintegy 1,4 milliónyian szerepeltek azok között, akik a kötelezettségüknél többet fizettek be az adóhatóságnak. A túlfizetés teljes összege mintegy 34,5 milliárd forint, vagyis személyenként nagyjából 25 ezer forint. A jelentős összegben azonban szerepet játszik az is, hogy sokan a jövőbeni kötelezettségük miatt fizettek be többet a hatóság szerint.

Az adóhatóságnak tartozó mintegy 1,2 millió magánszemély ugyanakkor - a júliusi adatok alapján - összesen 176 milliárd forint befizetését mulasztotta el összesen, a tartozásban az egy főre jutó átlag 150 ezer forint. Az adósok száma mintegy hatezerrel nőtt egy év alatt.

A tartozások behajtásában az adóhatóság alkalmazza az inkasszót és a munkabérből történő levonást, de élnek a vagyontárgyak lefoglalásával is. Az első fél évben például 13 ezer ingatlan foglaltak le.