Motorfejlesztésbe önti a pénzt a Ferrari

Vágólapra másolva!
Akár 2 milliárd eurót is hajlandóak elkölteni új technológiai fejlesztésekre a Ferrarinál 2017-ig, ugyanis a cég azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a világ legtakarékosabb nagy teljesítményű motorját hozzák létre.
Vágólapra másolva!

Még több pénzt öl bele a Ferrari új technológiai kutatásokba, ugyanis az olasz luxusautó gyártó a világ legtakarékosabb nagy teljesítményű motorját szeretné megépíteni. Ennek érdekében pedig fél és 2 milliárd euró közötti összeget sem sajnál elkölteni 2017-ig.

Olyan autókat akarunk gyártani, amelyek fantasztikus teljesítményre képesek, ugyanakkor takarékosak is és megfelelnek a káros anyag kibocsátási előírásoknak is, nyilatkozta Luca di Montezemolo a cég elnöke a Financial Times-nak a frankfurti autó kiállításon.

A tény, hogy már a Ferrari is figyelembe veszi az egyre kisebb széndioxid kibocsátást motorjainak fejlesztésénél, jól mutatja mekkora nyomás helyeződik az autóiparra, hogy csökkentsék káros anyag kibocsátásukat.

Az új Ferrari modellek üzemanyag fogyasztása egyébként közel 35 százalékkal csökkent az elmúlt 4 évben, míg széndioxid kibocsátásuk negyedével esett vissza, úgy hogy mindeközben a motorok teljesítmény növekedett.

LaFerrari

Az - akár 2 milliárd eurót is elérő - beruházásra fordítandó összeg nem kevés, hiszen az olasz gyártó a 2012 végéig tartó 5 éves időszakban 1,4 milliárd eurót költött fejlesztésekre, köztük első hibrid autójukra a LaFerrarira. A jövőbeli beruházásokat teljesen saját pénzből fogják finanszírozni, amit lehetővé tesz, hogy a cég 1,2 milliárd euró készpénz tartalékkal rendelkezik, ráadásul az idei első félévben is majdnem 200 millió eurót tudott elrakni.

A Ferrari tavaly 7318 autót adott el, a valaha volt legtöbbet, viszont Montezemolo idén májusban úgy nyilatkozott, hogy idén 7000 kocsinál többet ők nem fognak eladni, mert meg akarják tartani az exkluzivitásukat. Ennek ellenére tovább terjeszkednek, hiszen idén belépnek a marokkói és az azeri piacra is. A Ferrari-elnök azt is elmondta, hogy a profitnövekedést a különböző szolgáltatások felfuttatásával szeretnék fenntartani, mint például az autók egyéni igényeknek megfelelő testreszabási lehetősége.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

A Ferrari anyavállalatának, a Fiatnak az árfolyama (Milánó)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu