Vágólapra másolva!
Kijegecesedett a főváros álláspontja a lomtalanítások eddig zavaros viszonyaival kapcsolatban: a lomtalanításkor utcára helyezett tárgyak már a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tulajdonába kerülnek, derül ki a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményéből.
Vágólapra másolva!

A közlemény tájékoztat, hogy korábban a kiszuperált-kihelyezett tárgyak tulajdonviszonya rendezetlen volt, ezért csak korlátozottan lehetett fellépni az üzletszerű begyűjtők – a köznyelvben: lomisok – ellen, akik a nagy kipakolások alkalmával szinte kiköltöztek a házak elé. Jogtalan eltulajdonítás, üzletszerű lopás, a lomtalanítás lebonyolítására vonatkozó szabályok be nem tartása – valamennyi pontra megvan a szankció. Ha a jogtalan eltulajdonítás miatt az FKF Zrt.-t ért kár meghaladja az 50 ezer forintot, és a lopást üzletszerűen, vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve követik el, az elkövető két év szabadságvesztéssel is büntethető. Az 50 ezer és 500 ezer forint között elkövetett lopás vétségnek számít, 50 ezer forint alatti értéknél pedig szabálysértésnek.

A tulajdon elleni szabálysértés egytől hatvanig terjedő nap elzárással is büntethető. A pénzbírság 5 ezertől 300 ezer forintig terjedhet. Bűncselekmény gyanúja esetén a közterület-felügyelők tettenéréskor a szabályszegőt feltartóztathatják, vagy a rendőrségre előállíthatják. A rendőrség saját hatáskörben is intézkedik: helyszíni bírságot szab ki, nagyobb értékre elkövetett lopás esetén pedig büntetőeljárást indíthat.

A közterület-felügyelők fellépnek azok ellen is, akik a lomtalanítás lebonyolítására vonatkozó szabályokat nem tartják be, például nem a megengedett időben, vagy tiltott hulladékot raknak ki közterületre. Ilyen esetekben a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak, környezetvédelmi hatóságként a fővárosi főjegyzőnek, valamint – jogellenesen elhagyott hulladékok esetében – a kerületi jegyzőnek kell eljárnia. Köztisztasági szabálysértés esetén tettenéréskor 5 ezer és 50 ezer forint közötti helyszíni bírsággal vagy akár 150 ezer forint pénzbírsággal is büntethető a szabálysértő.