Vágólapra másolva!
Május vége óta hatalmas mennyiségű tőke áramlott ki a feltörekvő piacokról, ráadásul az elmúlt három hétben újra egyre gyorsabban hagyja el a pénz a fejlődő országok kötvényeibe fektető alapokat.
Vágólapra másolva!

Már május vége óta óriási mértékben vonják ki a befektetők tőkéjüket a feltörekvő piaci eszközökből, ráadásul az augusztus 28-án végződő heti adatok szerint újra gyorsabban menekülnek a piaci szereplők.

A fejlődő piaci országok kötvényeibe fektető alapokból nettó 2 milliárd dollár áramlott ki a mostani héten, ráadásul az elmúlt három héten fokozatosan gyorsult annak mértéke. Május végétől pedig összesen már 22,4 milliárd dollár hagyta el ezeket az alapokat.

Forrás: investor.hu

A befektetők elsősorban azért menekülnek a feltörekvő piacokról, mivel a Fed hamarosan mérsékelheti havi kötvényvásárlási programját. Ha pedig kevesebb pénzt nyomtat majd az amerikai jegybank, kevesebb áramolhat majd a fejlődő országokba is.

A komoly folyó fizetési mérleg deficittel küszködő országok hozamai ennek hatására nagyot ugrottak, és devizáik is nagyfokú gyengülésbe kezdtek az elmúlt időszakban. Erről a folyamatról mi is részletesen beszámoltunk több korábbi cikkünkben is, sőt vannak olyanok is akik már egyenesen egy új gazdasági válságról beszélnek.