Vágólapra másolva!
Az európai piacokon kitart a befektetők vételi kedve, így a részvényindexek továbbra is nagyobb pluszokat mutatnak. A jó hangulat Amerikára is átragadt, és a tőzsdemutatók a tengerentúlon is nagyobb raliba kezdtek, a Dow Jones például 150 pontot ugrott, míg az S&P 500 csupán néhány pontra van történelmi csúcsától. A jókedvet az váltotta ki, hogy Larry Summers bejelentette, visszalép a Fed elnöki pozíciójáért zajló versenyből. Ezzel megnyílt az út Janet Yellen előtt, aki a várakozások szerint kevésbé siettetné a pénzpumpa mielőbbi leállítását, így nőtt az esélye a QE3 program vártnál hosszabb fennmaradásának.A jó hangulatból a magyar piac is profitált, a BUX zárásra még növelni is tudta előnyét, leginkább a Mol megugrásának köszönhetően. A nap nyertesének az Egis számított 5 százalék fölötti száguldásával, amiben az játszott szerepet, hogy még pénteken megkapta a bevezetési engedélyt új gyógyszerére.
Vágólapra másolva!

Lemaradt a Richter

Nagyot hajrázva tovább növelte előnyét zárásra a magyar részvényindex, mely végül napi maximumán, 1,1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A BUX ezzel régiós társaihoz hasonlóan teljesített, a lengyel WIG 20 viszont messze lemaradt társaitól, leginkább a Kernel 4,4 százalékos zuhanása miatt.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok szinte kivétel nélkül támogatták a BUX emelkedését, az OTP 1,3 százalékot emelkedett a jó hangulatban, míg a Magyar Telekom 0,9 százalékot, a Mol pedig 1,2 százalékot erősödött. Mindhárom részvény záráskor tudta növelni előnyét, de a legnagyobbat a Mol ugrotta.

A Mol vezérigazgatójának kihallgatására vonatkozó kérelmét egyébként másodszor is elutasította a Legfőbb Ügyészség, így a horvát kormány továbbra sem hallgathatja ki Hernádi Zsoltot. Horvátország korrupcióval vádolja Hernádit, amiért a volt horvát kormányfőt, Ivo Sanadert már el is ítélték.

A nap nyertesének az Egis számított, mely 5,4 százalékot ralizott. A gyógyszerpapír már pénteken is nagyobb emelkedésbe kezdett arra a hírre, hogy a társaság közleménye szerint az Európai Bizottság jóváhagyta a Remsima forgalomba hozatali engedélyét. A papírok árfolyama így már a 21700 forintos szint fölött találhatóak.

Egis árfolyama

Forrás: Origo

A másik gyógyszergyártó, a Richter viszont nem tudott csatlakozni társaihoz, és 0,1 százalékot gyengült.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok részvényei közül a TVK 1,8 százalékot drágult, amivel történelmi csúcsán fejezte be a kereskedést.

A laza amerikai politika hossabb fenntartásának lehetősége a forintot is erősíteni tudja, a hazai fizetőeszköz a 299-es szint alá érkezett meg az euróval szemben, és augusztus vége óta nem látott szintre erősödött. A dollár/forint árfolyama 223,7-ig, a svájci franké 241,8-ig erősödött.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Megtépték az H&M-et

Változatlanul jó a hangulat az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek nagyobb pluszban mozognak. A befektetők vételi kedvét az hozta meg, hogy a Fed elnöki posztjára legesélyesebbnek tartott jelölt, Larry Summers bejelentette visszalépését. Summers "héjább" beállítottságúnak tartották a piacon, így lelépésével csökkent az esélye a Fed eszközvásárlási programjának közelgő leállításának, mivel így Janet Yellen lehet a jelölt, aki a befektetők szerint kevésbé ragaszkodik a Fed eszközvásárlási programjának mielőbbi csökkentéséhez.

Forrás: Origo

A ma délelőtti makroadat nem okozott meglepetést, mely szerint a vártnak megfelelően 1,3 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése augusztusban az eurózónában.

A főbb részvényindexek közül a német DAX ma soha nem látott magasságokba ért, mivel 8620 ponton is megfordult az értéke. Zárás előtt még mindig a kulcsfontosságú 8600 pontos szint fölött mozog az árfolyama. A DAX-nak egy komoly ellenállást sikerült leküzdenie, így ha holnap is kitart a lendülete, akkor további történelmi csúcsokig is eljuthat.

DAX index értéke (pontban)

Forrás: Origo

A befektetők vételi kedve a 600 legnagyobb európai vállalatot tömörítő Stoxx Europe 600 indexet pedig ötéves csúcsára repítette.

Stoxx Europe 600 értéke (pontban)

Forrás: Origo

Az H&M részvényei jözel 4 százalékos drágulás után történelmi csúcsra ugrottak annak köszönhetően, hogy 4 százalékkal nőtt a ruhagyártó legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma, holott a szakértők csak 2,5 százalékos bővülésre számítottak.

A Vodafone 0,7 százalékot erősödött, melyben az is szerepet játszhat, hogy a mobilcég indiai egységének vezetője szerint Indiában kezdhet terjeszkedésbe a Verizon Communicationstől kapott dollármilliárdokból.

A Deutsche Lufthansa 0,5 százalékot drágult, miután a Bloomberg szerint a légitársaság 14 milliárd dollár értékben vásárolhat Airbus és Boeing gépeket.

Ralizik Amerika is

Summers visszavonulásának híre Amerikában is meghozta a vételi kedvet, a főbb részvényindexek a tengerentúlon is nagyobb raliba kezdtek. A Dow Jones közel 150 pontot ugrott, míg az S&P 500 átlépte az 1700 pontos szintet, amivel egyre közelebb kerül 1709 pontos történelmi csúcsához.

Forrás: Origo

Az amerikai makroadatok is enyhítették a QE3 program csökkentésének esélyét, mivel a New York-i feldolgozóipari menedzserindex szeptemberi 6,29 pontos értéke elmaradt a várakozásoktól. Ez a kilátások romlásáról árulkodott a szektorban, mivel augusztusban még 8,24 pont volt az index értéke. Ezen túl az ipari termelés 0,4 százalékkal bővült augusztusban, ami nagyjából megegyezett a várt 0,5 százalékos növekedéssel.

Summers lelépésére csökkeni kezdtek az amerikai államkötvény-hozamok, a tízéves papír esetében 2,79 százalékra esett a hozam, ami szeptember eleje óta nem látott alacsony szintnek felel meg.

Forrás: Origo

A technológiai vállalatok közül a Facebook egyelőre 0,4 százalékos mínuszban mozog, annak ellenére, hogy a Goldman Sachs 46 dollárról 52 dollárra emelte a közösségi oldal papírjainak célárfolyamát.

A Deutsche Lufthansa mellett a dél-koreai kormány is óriási megrendelést adhat le a Boeingnél. A hír szerint 7,4 milliárd dollárért rendelhet repülőgépeket a gyártótól Dél-Korea, amire a Boeing részvényei 3,3 százalékot ugrottak.

7,1 százalékos pluszban mozog a Packaking Corp. of America árfolyama, mivel a cég részvényenként 12,55 dollárért felvásárolja a Boise csomagolástechnikai vállalatot. Utóbbi cég árfolyama már 26 százalékos emelkedést mutatott be a felvásárlás hírére.

Már a héten benyújthatja a Chrysler azokat a dokumentumokat az amerikai tőzsdefelügyelethez, ami a cég tőzsdei bevezetéséhez szükséges. A többségi tulajdonos Fiat, és az amerikai autóipari munkások szakszervezete, a VEBA ugyanis képtelen dűlőre jutni a szakszervezet részvénypakkjának eladási árát illetően.

Eközben a szíriai feszültségek is enyhültek, hétvégén abban állapodtak meg a felek, hogy Szíria egy héten belül átadja vegyi fegyvereinek listáját, és 2014 közepére teljesen megsemmisítik azokat. Ennek köszönhetően még tovább csökkent az esélye a háborúnak az olajellátás szempontjából kucslfontosságú régióban, és egyre valószínűtlenebb, hogy amiatt zavarok állnának be az olajpiacon. Emiatt 1 százalék felett esett a WTI nyersolaj árfolyama, amivel tovább korrigálja az elmúlt hetek megugrását.

WTI nyersolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: Origo