Megmenti Miskolc önkormányzata a Minnát

Külföldre vonul a magyar tej, tejgazdaság, tehenészet, tejtermelés
Vágólapra másolva!
A tejipari cégnél a napokban a felhalmozódott közüzemi tartozások miatt elzárták a vezetékes vizet, de a város vezetése most úgy döntött, nem hagyják, hogy a vállalat bedőljön.
Vágólapra másolva!

Miskolc vezetése úgy döntött, hogy gazdasági koncepciót dolgoz ki a felszámolással fenyegetett városi tejipari cég, a Minna megmentésére, a társaság önkormányzati tulajdonba vételére - jelentette be Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere.

Miskolc célja a tejiparban dolgozók megélhetésének biztosítása, a termelés folytatása - mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a Minna a felszámolás szélére került, és emiatt csaknem száz dolgozónak és családjuknak a létbiztonsága veszélybe került.

Miskolc önkormányzata megmenti a felszámolás szélén álló Minnát Fotó: MTI/Rosta Tibor

A cég az elmúlt hónapokban olyan magas köz- és közmű tartozást halmozott fel, hogy a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. a napokban elzárta a csapot a vállalatnál. A Minna vagyona messze nem fedezi adósságait, így felszámolás esetén a Mivíz követeléseinek megtérülése is minimális lenne.

A tejipari társaság a vízdíjon túl folyamatosan késett a szennyvízszolgáltatás díjának kifizetésével is, márciustól egyáltalán nem fizet.

Pénzügyi manőver

A cég fizetésképtelenségre hivatkozva megszüntette tevékenységét, de a munkát bértermelésben továbbra is elvégzi egy "hirtelen előkerült" másik cég, az egyiptomi tulajdonosi körrel rendelkező Milknet Kft., amely egyébként a Minna dolgozóit is foglalkoztatja. Ez a társaság azonban nem vállalja az eredeti cég közüzemi díjhátralékainak megfizetését.

A városvezetés most úgy döntött, egy koncepció kidolgozását kezdeményezi, aminek keretében az önkormányzat átveszi a vállalat tejipari tevékenységét és ezzel együtt a munkavállalókat.