A bankok 180 milliárdot buktak tavaly

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tavalyi Aranykönyve mindent megmutat a hazai bankokról: a nagyok közül sokan még durván veszteségesek.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közzétette a bankok tavalyi eredményeit és mérlegadatait. A magyar számviteli szabályok szerinti rangsort messze az OTP vezeti 52,5 milliárd forintos adózott profitjával, a legnagyobb, 127,3 milliárdos veszteség pedig a CIB Banké volt.

2012-ben a bankszektor (a részvénytársasági formában működő bankok) összesített vesztesége 179,2 milliárd forint volt, ezt 25 nyereséges és 16 veszteséges pénzintézet hozta össze.

A nagyobb piaci szereplők közül nyereséggel zárt - sorrendben - az OTP, a K&H, az UniCredit Bank, a Cetelem, a Budapest Bank, az OTP Jelzálogbank, a Fundamenta-Lakáskassza, az OTP Lakástakarék és az UniCredit Jelzálogbank.

A legveszteségesebbek toplistáját a CIB vezeti, majd következik az MKB Bank, a Raiffeisen, a Volksbank, az MFB, az Erste és az FHB Bank.

A takarékszövetkezetek összességében nyereségesek voltak, tavalyi adózott eredményük 8,8 milliárd forint volt. A legnyereségesebb a Hungária Takarékszövetkezet volt (423 millió), a legnagyobb veszteséget pedig a Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezet szenvedte el (169,5 millió). A szövetkezetek közül egyébként csak 6 volt veszteséges 2012-ben.