Vágólapra másolva!
Mínuszba csúsztak le délelőtt a főbb európai részvényindexek, így a befektetők kissé rossz kedvűen várhatják a délutáni amerikai makroadatokat. A tengerentúlról többek között a második negyedéves GDP-adat fog érkezni, ami fontos információkkal szolgálhat a Fed pénzpumpájának valószínűsíthető jövőjéről. Itthon a BUX tegnapi záróértéke körül mocorog, és csupán a Mol emelkedésének köszönhető a legnagyobb részben, hogy nem esett vissza jelentős mértékben.Amerikában viszont kisebb emelkedés kezdődhet a határidős indexek alapján, és ha zárásra is kitart a vételi kedv, azzal egy öt napos vesztő szériát törhet majd meg az S&P 500 és a Dow Jones.
Vágólapra másolva!

A Mol a legerősebb láncszem

Az európai tőzsdék gyengébb teljesítménye miatt nem tud lendületbe jönni a magyar részvényindex sem, mely változatlanul tegnapi záróértéke körül mocorog.

Forrás: [Investor.hu]

A két hazai gyógyszerpapír korrigálni kezdte tegnapi nagyobb megugrását, a Richter 0,8 százalékot, az Egis pedig 0,2 százalékot esett. A Richter viszont még így is a lélektani 3800-as szint fölött mozog, ami tegnap még erős ellenállásként akadályozta a papír emelkedését. A Richternek viszont sikerült leküzdenie ezt az akadályt, így ez a szint mostmár támaszként szolgál, és útját állhatja a további esésnek.

Richter árfolyama

Forrás: [Investor.hu]

A két gyógyszertársaság részvényét tegnap az Egis lehetséges felvásárlására tépték meg, ami a Richter piacára is meghozta a vevőket, mivel így csupán ő marad az egyetlen lehetőség azoknak a külföldi alapoknak a számára, akik a magyar gyógyszeripar felé fennáló kitettségüket szeretnék növelni vagy szinten tartani.

A többi hazai nagypapír közül csupán a Mol képes erősödni, mely tegnapi mélyrepülését kezdte el korrigálni. Az olajpapír 1,2 százalékot drágult, így újra a 16 ezer forintos szint fölött mozog, ami segít a BUX-nak is, hogy ne veszítse el szerdán megszerzett előnyének nagy részét.

A Mol-lal szemben az OTP és a Magyar Telekom gyengélkedik, mindkét papír 0,6 százalékos mínuszt szedett össze.

Forrás: [Investor.hu]

A forint euróval szembeni árfolyama visszatért a 300-as szint közelébe, míg egy dollárért már több mint 222 forintot, egy svájci frankért pedig közel 244 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF árfolyama

Forrás: [Investor.hu]

A forintot nem segítheti Gerhardt Ferenc MNB alelnök nyilatkozata, mely szerint további kamatvágásokat hajthat végre az MNB monetáris tanácsa. Gerhardt szerint több tényezőt is figyelembe vesznek a kamatvágások meghozatalakor, például a Fed eszközvásárlási programját is. Ahogyan az alelnök fogalmazott, ha a QE programot mérsékelni kezdené a Fed, akkor az MNB-ben is komolyan figyelembe kellene azt vennie. Ezzel együtt a korábbi 3-3,5 százalékos becslés az alapkamat alsó határára továbbra is fennáll.

Történelmi mélyponton az aukciós hozam

Jól sikerült az ÁKK mai 12 hónapos diszkont-kincstárjegy aukciója. Az 50 milliárd forintnyi meghirdetett papírra több mint 131 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, így a nagy érdeklődést látva az ÁKK 60 milliárdra emelte a vételre elfogadott mennyiséget. Az aukciós átlaghozam 3,61 százalékon alakult, ami minden idők legalacsonyabb átlaghozamának felelt meg. Ez 23 bázisponttal volt alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 4 bázisponttal kevesebb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál is.

Forrás: [ÁKK.hu]

Éves mélypontján a Ladbrokes

Lekanyarodtak délelőtt a kezdeti minimális pluszokból a főbb európai részvényindexek, melyek így már tegnapi záróértékeik alatt mozognak. A befektetők így kissé pesszimistábban várhatják a mai fontos amerikai makroadatokat, melyek közül a második negyedéves GDP-számok is napvilágot látnak. Ebből fontos információkat lehet majd leszűrni a Fed pénzpumpájának valószínűsíthető alakulásáról.

Ezen túl a befektetőket az amerikai adósságplafon egyre égetőbb problémája is aggaszthatja, amire október elsejéig kéne megoldást találniuk a politikusoknak. Ha nem sikerül megemelni a plafont, akkor rövid időn belül fizetési korlátokba ütközhet Amerika, és nem fogja tudni teljesíteni bizonyos adósságait.

Jack Lew pénzügyminiszter levélben figyelmeztette John Boehner republikánus vezetőt, hogy október 17-éig elegendőek a kincstár tartalékai, ha addig nem sikerül megemelni az adósságplafont, és az USA nem fog tudni forrást bevonni, akkor utána nem fogják tudni teljesíteni egyes kötelezettségeiket.

Forrás: [Investor.hu]

A Ladbrokes részvényei 9,1 százalékos mínuszba kerültek, mivel a fogadóiroda közölte, a vártnál jóval alacsonyabb lehet a profitja a digitális divíziójában. Ezzel közel egy éves mélypontot ütött a részvények árfolyama.

Ladbrokes árfolyama (London)

Forrás: [origo]

Erős negyedévet zárt a H&M, ugyanis a ruhagyártó, kereskedő 4,43 milliárd svéd koronás nettó profitot ért el a várt 4,15 milliárddal szemben. A cég Magyarországon közel 30 százalékkal tudta növelni forgalmát. A bruttó árrés a várt 57,9 százalék helyett pedig 58,8 százalék lett, aminek a befektetők is megörültek, melynek köszönhetően a részvény 6,7 százalékos erősödés után új történelmi csúcsot ütött.

Az Alcatel-Lucent papírjai már 5,3 százalékot drágultak a Nokiával való lehetséges összeolvadás hírére. Az ügyhöz közel álló források szerint a Nokia vezetői azon gondolkodnak, hogy megkörnyékezik az Alcatelt egy lehetséges felvásárlási ajánlattal, bár ezt az érintettek egyelőre nem kívánták kommentálni. A Nokia 0,8 százalékos mínuszban forog dél körül.

Rossz sorozat szakadhat meg Amerikában

Európával ellentétben Amerikában erősödés kezdődhet, és a határidős indexek alapján a Dow Jones és az S&P 500 0,2 százalékos, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos emelkedéssel vághat bele a napba. Ha kitart a piacok lendülete, azzal egy öt napja tartó vesztő szériát törhetnek meg az amerikai részvényindexek, ami az idei év eddigi leghosszabb mínuszos szériájának felel meg.

A mai makroadatok viszont még okozhatnak nagyobb mozgásokat a nemzetközi parketteken, a már említett amerikai GDP-adaton túl a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, valamint a függőben lévő lakásértékesítések alakulása fog napvilágot látni.