Giga összegű büntetést kapott a nagybank

Vágólapra másolva!
Közel 1 milliárd dolláros büntetést kell fizetnie a JPMorgannek a tavalyi kereskedési manipuláció miatt, állapították meg a hatóságok. A londoni bálna néven elhíresült eset még 6 milliárd dolláros veszteséget okozott a bankbak, ami így tovább hízik a büntetéssekkel.
Vágólapra másolva!

920 millió dolláros büntetést szabtak ki az szabályozó hatóságok a JP Morganre, a londoni bálna néven elhíresült eset miatt. A tavalyi 6 milliárd dolláros veszteséget eredményező ügylet miatt csak a tőzsdefelügyeletnek kell 200 millió dollárt fizetnie a JP Morgannek, míg a bírság fennmaradó részét egyéb angol és amerikai hatóságoknak fizet a bank.

Ami fontos még, hogy a JPMorgan elismerte a tőzsdefelügyeletnek (SEC), hogy vétett a szabályok ellen, a SEC pedig lényegében megállapította, hogy a kereskedési ügyletekről szóló pénzügyi jelentések nem feleltek meg a valóságnak. Ez lényegében azért történhetett, mert a JPMorgan nem rendelkezett a megfelelő belső kontrollokkal, és így több százmilliós veszteségeket tudtak a kereskedők elrejteni. A felügyelő szervezetek pedig a manipulációt szándékosnak tartják, több kereskedő ellen is személyesen vádat emeltek.

Bár a bírsággal lényegében bizonyos kérdések megválaszolásra kerültek a JP Morgannel kapcsolatban, az Árupiaci Bizottság még továbbra is vizsgálódik, mégpedig a különféle indexek szándékos manipulálása ügyében, így akár újabb büntetésekre is számíthat az amerikai bankház. Az árfolyam nem reagált jól a büntetésre, 0,9 százalékos mínuszban áll.

A JPMorgan árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo