Vágólapra másolva!
A Mátészalkai kistérségben fekvő Géberjénben környezettudatos nevelési központtá alakítják a Barkóscinege Erdei Iskolát.
Vágólapra másolva!

Tudatosan kialakított helyszín és élményszerű tananyag: így valósulhat meg Géberjénben az a szemlélet, hogy már egészen kiskorban lehetséges és fontos a környezettudatosság felé orientálni a gyerekeket. Az iskolát átalakítják, négy új tantermet és ezekhez kapcsolódó kiszolgálóhelyiségeket építenek hozzá, energiaellátó-rendszerét környezetbaráttá teszik, a tetőn napkollektorokat helyeznek el, az ebből nyert energiával melegítik majd a vizet, a fűtést faapríték-tüzelésű kazán biztosítja. A gyerekek új vízvizsgáló laboratóriumban, mini meteorológiai állomáson és csillagvizsgálóban tanulmányozhatják a természeti folyamatokat, a tanórákon kívül pedig túrázhatnak az iskola a projekt keretében beszerzett kajakjain és kerékpárjain.

A fejlesztés 81 millió forintból jött létre, ebből 73 millió forintot a Jót s jól a Szatmári Kistérségben Egyesület EU-s pályázaton nyert el. A neveléssel, oktatással, ismeretterjesztéssel, egyben családsegítéssel foglalkozó egyesületet 2007-ben alapították, jelenleg több mint száz szociálisan rászoruló, vagy megváltozott munkaképességű lakoson segít.

Manner Anikó projektmenedzser tájékoztatása szerint a géberjéni erdei iskola fejlesztése 2014 elejére fejeződik be, a több mint 8 millió forint saját beruházási forrást – ennyivel kellett kiegészíteni az EU-s támogatást – az egyesület hitelből biztosítja.

Ráadásul a projekt nem csak az iskola diákjai számára nyitott: 12 Mátészalka-környéki településből fogadják majd az iskolásokat, akik szervezetten, csoportokban sajátíthatják el a környezettudatos tananyagot. Rajtuk kívül a települések pedagógusainak is tartanak majd képzést, negyvenen vehetnek részt a környezetvédelmi kurzuson, hogy aztán továbbadhassák a tanultakat a saját iskoláikban.