Tényleg összeomlás küszöbén az aranyár?

Vágólapra másolva!
Év végéig még ralizhat egyet az arany, azonban jövőre túl sok jóra már nem számíthat a nemesfém árfolyama a Bank of America elemzői szerint. Azonban egyáltalán nem egységes a kép még a legnagyobb elemzőházak körében sem, a Goldman például 1000 dollár alatti árral számol jövőre, ellenben a JP Morgan szerint érdemes most az árfolyam emelkedésére spekulálni.
Vágólapra másolva!

Év végére még drágább aranyat vár a Bank of America

Újabb borúlátó jóslat érkezett hosszabb távon az arannyal kapcsolatban, most éppen a Bank of America (BofA) elemzői vágták vissza árfolyam előrejelzésüket, ráadásul elég drasztikus mértékben. Szerintük 2014-re 1300 dollár alá eshet be az arany ára, ez pedig több mint 17 százalékkal alacsonyabb annál, mint amit korábban valószínűsítettek.

Habár az arany ára úgy tűnik stabilizálódott az utóbbi időben és a közeljövőben még felfelé is mozdulhat, ha az USA eléri adósságplafonját, és annak módosítása nehézségekbe ütközik, írják elemzői kommentárjukban a BofA szakértői. Ezért év végére 1419 dollárra várják az arany árát, ami több mint 6 százalékkal magasabb a jelenlegi szintnél.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az amerikai bankház úgy véli azonban, hogy a Fed monetáris stimulusa fokozatosan mérséklődik majd, ez pedig alapforgatókönyvük szerint a nemesfém árára is nyomást helyez majd. Ha a globális gazdaság is visszatér majd a gyorsabb növekedési pályára, akkor pedig a többi nemesfém, ami jobban kötődik a gazdasági ciklusokhoz, mint például az ezüst jobban teljesíthet a jövőben.

Az idei év végére az ezüstre vonatkozóan 24,3 dolláros, míg 2014 végére 26,4 dolláros árat prognosztizálnak. Előbbi 11, míg utóbbi már 21 százalékkal magasabb a mostani árfolyamnál.

Az ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nem egységesek az elemzőházak

A Bank of America elég későn állt elő saját véleményével, legutóbb a Citigroup tette közzé nem túl optimista véleményét a nemesfémre vonatkozóan. A Citi elemzői a javuló makroadatok és az erősödő amerikai gazdaság miatt további esésre számítanak az árfolyamban, ennek megfelelően 1250 dolláros év végi árat valószínűsítenek.

Hasonlóan pesszimista a Goldman Sachs is, bár ők még drasztikusabb zuhanást valószínűsítenek, ugyanis azzal kalkulálnak, hogy jövőre 1000 dollár alá is bezuhanhat az árfolyam. A Citihez hasonlóan, ők is a gazdaság fokozatos javulásával támasztották alá elemzésüket.

Persze azt azért nem mondhatjuk, hogy egyöntetű vélemény alakult ki az arannyal kapcsolatban. A JP Morgan szerint a Fed legutóbbi döntése miatt növekedhet az inflációs nyomás, ami pedig az arany árfolyamát is felfelé hajthatja majd. Ráadásul a bankház Ázsiából továbbra is erős keresletre számít, így szerintük érdemes lehet az arany árának emelkedésére spekulálni.

A világ legnagyobb arany ETF-ben, az SPDR Gold Trustban lévő arany mennyisége az idei évben drasztikusan visszaesett, és már csak 900 tonna körüli arany van benne, ami az 1353 tonnás csúcshoz képest jelentős zuhanást jelent. Az is látható a grafikonon viszont, hogy az utóbbi hetekben, mintha stabilizálódott volna az ETF-ben lévő arany mennyisége.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu