Ugyan, nem lesz itt már semmiféle válság!

Vágólapra másolva!
Szinte kizárt a 2008-as összeomláshoz hasonló méretű gazdasági válság kialakulása a Morgan Stanley vezérigazgatója szerint. James P. Gorman úgy véli, hogy az amerikai pénzügyi rendszer sokkal jobb helyzetben van, mint öt évvel ezelőtt, köszönhetően a szigorúbb szabályozói előírásoknak. A bankok tőkehelyzete, likviditása sokat javult, ami miatt valószínűtlen az öt évvel ezelőtti krízis megismétlődése.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag nulla az esélye egy olyan méretű gazdasági válság kialakulásának, amilyet pont öt éve láthattunk. Ezt állítja James P. Gorman, a Morgan Stanley vezérigazgatója, aki a CNBC-nek adott nyilatkozatában fejtette ki véleményét.

Gorman szerint mindig lesznek kisebb-nagyobb shokkok és krízisek az amerikai pénzügyi rendszerben, azonban a 2008-as összeomláshoz hasonló válság nem fog megismétlődni. Gordon kiemeli, hogy az amerikai pénzügyi szektor régóta nem volt ilyen jó állapotban, mint jelenleg.

A bankoknak a 2008-as válság előtt nem fog megfelelő a tőkehelyzetük, szűkösebb likviditással küzdöttek, viszont túlságosan magas tőkeáttétellel vettek fel pozíciókat, így az akkori összeomlás szinte elkerülhetetlen volt. Jelenleg viszont sokkal jobb a helyzet, köszönhetően a szigorúbb szabályozói előírásoknak, ennek eredményeként pedig az amerikai bankrendszer - közte a Morgan Stanley is - sokkal egészségesebben működik ma, mint öt évvel ezelőtt.

Gorman nem kívánt nagy jelentőséget tulajdonítani a befektetési bank egyik korábbi alkalmazottjának nyilatkozatának, melyben az ex dolgozó kritizálta a Morgan Stanleyt, egy átlagos brókercéghez hasonlítva a patinás bankot.

A vezérigazgató szerint ez csak egy ember véleménye, majd hozzátette, hogy vezetésével erőteljes növekedést hajtottak végre a vagyonkezelési üzletágban, "új életet leheltek" kereskedési egységükbe, és az egész intézmény meg tudott újulni. Gorman kiemelte, hogy a Morgan Stanley összes tevékenységi köre a világ élvonalába tartozik,így a brókeri tevékenységük is, ami az eredményes működésüket bizonyítja.

A brókeri üzletáguk fejlesztésére rendkívül nagy erőfeszítéseket tettek, éppen néhány hónappal ezelőtt zárult le a Smith Barney brókercég felvásárlása, melyért még a 2008-as válság után jelentkeztek be a Citigroupnál. A Smith Barney bekebelezésével tovább javult a Morgan Stanley stabilitása, mely az eredményekre is pozitív hatással lehet.

A Morgan Stanley kiváló második negyedévet tudhat maga mögött, a bank több mint 65 százalékkal növelte profitját egy év alatt, míg a bevételek közel 29 százalékkal nőttek.

A bank eredményes működése a részvények árfolyamán is megfigyelhető, a papírok már a 28 dolláros szintet is elhagyták, míg év elején csupán 16-17 dollár környékén mozogtak. Kedden tovább másztak felfelé, melyben Gorman biztató szavai is szerepet játszhattak, és a részvények 2,2 százalékos pluszban fejezték be a kereskedést.

Morgan Stanley árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo