Kizárnák a cégeket az állami pályázatírásból

Vágólapra másolva!
Lázár János javaslata szerint a jövőben nem dolgozhatnának pályázatíró cégek állami megrendeléseken.
Vágólapra másolva!

Szerdán viszi Lázár János a kormány elé azt a javaslatát, hogy privát pályázatíró cég ezentúl ne dolgozhasson állami megrendelőnek - írja a 444.hu. Az iskolák felújításától az útépítésekig a terv szerint 2014-től az EU-s pályázatokat az államnak magának kell majd írnia. Ugyanígy állami hivatalok intézhetik csak a projektmenedzsmentet. Eddig ez is jó üzlet volt azoknak, akik pályázatírásból éltek.

Ezért a megyei jogú városokat és a megyei önkormányzatokat is arra köteleznék, hogy legyen pályázatíró részlegük, ahogy a minisztériumoknak is kellene ilyeneket kialakítaniuk. Ezek a jogi osztályok írnák, és később felügyelnék is a pályázatok adminisztrációját.

Ezeknek az állami pályázatíróknak fogadniuk kellene a kisvállalkozókat is, és az ő ügyeiket is egyengetnék, ha erre van igény. Gyorsítanák az állami szféra pályázatait azzal is, hogy a közbeszerzéseket központosítanák. Lennének nagy keretmegállapodások, és akkor gyorsan onnan lehetne beszerezni, egyszerűsített eljárással.

Például az állam általában kiírna közbeszerzést útépítésre, azt megnyerné mondjuk K. cég, és akkor nem kellene minden falunak közbeszerzést indítania minden elkerülő útra, hanem elég lenne a központnak szólni. És mondanák, hogy útépítésben K. cég az illetékes.

Államosítanák a pályáztatás informatikai rendszerét is. Egyszerűsítenék és központivá tennék az engedélyek kiadását is. Ennek részletei egyáltalán nem világosak, például nem látszik, hogy építési engedélyt hogyan kaphatna meg soron kívül egy EU-s pályázó.

A pályázatíró cégek többsége sikerdíjért dolgozott: vagyis csak a győztes pályázatok után kértek pénzt. Nehéz megtippelni, hogy kizárásuk után mekkora bevételtől esnek el. Van, aki milliárdos, van, aki sok százmilliós kiesést tippelt évente a pályázatíróknak. Az iskolák esetében már megkezdődött a magáncégek kizárása, a Klik a megalakulása óta nem bíz oktatási pályázatokat magáncégekre.

Összesen 6-10 ezer ember foglalkozhat pályázatírással Magyarországon. Nehéz megtippelni, hogy közülük hányan élnek elsősorban állami intézmények megrendeléseiből, de az összes pályázat legalább felének állami kedvezményezettje volt az elmúlt években.