Kirobbanó formában a nyersanyagok

Vágólapra másolva!
Augusztusban is a nyersanyagpiacok teljesítettek a legjobban az összes befektetési eszköz közül, amivel a nyersanyagok sorozatban a harmadik hónapban pipálták le az összes versenytársukat. A szíriai feszültségek, a fő gazdaságok javulásáról árulkodó makroadatok mind a nyersanyagok malmára hajtották a vizet, míg a brutális tőkekivonás a feltörekvő piacokból, a Fed pénzpumpájának közelgő csökkentése miatti félelmekkel együtt pedig kisebb-nagyobb esésekhez vezettek a kötvény- és részvénypiacokon.
Vágólapra másolva!

Újabb remek hónapot tudhatnak maguk mögött a nyersanyagpiacok. Az S&P 500 GSCI nyersanyagindexe 3,4 százalékot emelkedett augusztusban, amivel az elmúlt két hónaphoz hasonlóan messze felülteljesítették a részvény- és kötvénypiacokat, valamint a devizákat.
A globális részvénypiacok teljesítményét mérő MSCI All-Country World index több mint 3 százalékot veszített értékéből az elmúlt hónapban, míg a JP Morgan globális kötvényindexe minimálisat esett.

Forrás: Origo

Az eredmény talán nem lehet meglepő, a kötvényekből brutális mennyiségű tőke áramlott ki a Fed pénzpumpájának közelgő csökkentésére vonatkozó várakozások következtében. Emiatt megugrottak a hozamok, és a befektetők nagyobb veszteségek realizálása mellett fejvesztve kezdtek menekülni a kötvényekből az elmúlt hónapokban. Augusztusban már egy kisebb normalizálódás volt érezhető, ennek tudható be a korlátozott mínusz.

A nyersanyagpiacok többek között a szíriai feszültségeknek köszönhették augusztusi jó teljesítményüket. A Brent öthavi, a WTI nyersolaj pedig kétéves csúcsra ugrott, mivel a lehetséges háború felforgathatja az egész közel-keleti régiót, ami komoly kínálatkieséshez is vezethet az olaj piacán.

A szíriai konfliktus, és a feltörekvő piaci tőkemenekítés miatt újra előtérbe került a biztonságos menedéknek tekintett arany, ami már ismét bikapiacban mozog, mivel a júniusi mélypontokhoz képest 20 százalékot tudott emelkedni. Kistestvére, az ezüst még nála is jobban teljesített, miután augusztusban több mint 25 százalékot repesztett az árfolyama.

Forrás: Origo

Ezen kívül a javuló makroadatok is lökést tudtak adni a nyersanyagoknak, az augusztusi kínai statisztikák arról árulkodtak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága a várakozásoknál jobban teljesít. Mivel Kína a világ legnagyobb nyersanyag-felhasználója, ezek a hírek támogatólag hatottak a világgazdasági folyamatokra különösen érzékeny réz árfolyamára is. Ráadásul az eurózóna és az USA gazdasága is kezd lendületbe jönni, melynek köszönhetően Európa maga mögött hagyja történetének leghosszabb recesszióját.

Réz árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

Az amerikai gazdaság lendületbe jövetele miatt egyre valószínűbb, hogy a Fed már idén ősszel csökkent eszközvásárlási programján. Az ettől való félelem miatt a részvénypiacok kisebb nagyobb bukdácsolásba kezdtek augusztusban, és a legnagyobb amerikai vállalatok részvényeinek mozgását mutató S&P 500 index közel 4 százalékot esett augusztusban.

A feltörekvő piacokról zajló tőkemenekítés az ottani tőzsdéket sem kímélte, az MSCI Emerging Markets index 1,9 százalékot zuhant az elmúlt hónapban, és ebben az évben már 12 százalékos mínuszt mutat. A tőkekivonás miatt a feltörekvő régiók devizái óriásit gyengültek, az indiai rúpia például történelmi mélypontot ütött a dollárral szemben, de még az orosz rubel is négyéves mélypontjára került.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo