Kína rákattant a virtuális pénzre

online aranyláz, bitcoin, virtuális fizetőeszköz
Vágólapra másolva!
A kínai hatóságok egyelőre nem foglalkoznak az internetes fizetőeszközzel, így a lakosságnak a szabadság érzetén túl viszonylag könnyen elérhető, magas hozamú befektetési lehetőséget is nyújt a Bitcoin.
Vágólapra másolva!

Miután az Amerikai Egyesült Államokban a Bitcoin árfolyamának zuhanása miatt egyre több olyan hír lát napvilágot, ami az "új internetes lufi” kipukkanásáról szól, Kínában egyre nagyobb az érdeklődés a virtuális pénzben rejlő lehetőségek iránt. A világ legnépesebb országában sorra indulnak a Bitcoinnal kereskedő és a Bitcoinok kinyeréséhez szükséges programokat kínáló weboldalak.

Az egyik pekingi vállalatnál informatikusként dolgozó 28 éves Szun Min-Csie például több mint 3000 dollárt fektetett be a 796 Xchange nevű weboldalba, ahol a felhasználók Bitcoinnal kereskedő cégek részvényeit adják-veszik. Maga a 796 Xchange szintén Bitcoinnal kereskedik, és részvényei 57 százalékos hasznot hajtottak az augusztus 1-jei indulás óta. A Shanghai Értéktőzsde indexe ez idő alatt 4,6 százalékkal nőtt.

Májusban Kína átvette az Egyesült Államok helyét, mint a világ legnagyobb Bitcoin-előállítója, és bár az USA azóta visszaelőzött, Kína tartósan a második helyen maradt. "Kínában jelenleg nem túl kecsegtetőek a hagyományos befektetések hozamai, ezért az embereket különösen érdekli minden új lehetőség, ami magas bevételt kínál” - nyilatkozott a Bloombergnek Peter Pak, a Hong Kong-i BOCI Securities vezetője.

De mi az a Bitcoin?

A Bitcoin egyszerűen fogalmazva virtuális pénz. Lényege abban rejlik, hogy a pénzhasználat teljesen új csatornáját nyitotta meg azzal, hogy áramlása szabályozhatatlan, nem függ központi kibocsátóktól vagy állami hatóságoktól. A rendszert 2009 januárjában hozta létre egy ismeretlen csoport, melynek tagjai Satoshi Nakamoto néven fórumoztak.

Azóta az interneten matematikai feladványok megfejtésével (ezek idővel egyre nehezebbek lesznek, sokszor már egy alapfelszereltségű személyi számítógéppel nem is oldhatóak meg) lehet Bitcoinokat "bányászni", később pedig ezeket akár valódi pénzre is válhatjuk, vagy vásárolhatunk velük az interneten. A Bitcoinok pénztárca-fájlokban tárolhatóak a számítógépen vagy mobileszközön, a lefolytatott tranzakciók pedig a peer-to-peer rendszernek köszönhetően teljesen nyilvánosak és biztonságosak. Persze a felhasználók személyazonosságát a rendszer nem fedi fel, viszont ha egyszer kiderül, az adott felhasználó korábbi tranzakciói is könnyen lekövethetőek.

Online aranyláz Forrás: AFP/Getty/George Frey

Egy Bitcoin jelenleg 127,5 amerikai dollárt ér. A fejlesztők bejelentése szerint a Bitcoinok száma 21 millióig nő majd. Ebből jelenleg 11,6 millió van forgalomban, azaz a felhasználók eddig ennyit bányásztak ki. A 10 millió ki nem bányászott Bitcoin értéke tehát jelenleg 1 275 000 000 dollár, azaz 286 milliárd 875 millió forint. Mivel a Bitcoinokra továbbra is jelentős a piaci igény, áruk valószínűleg nőni fog, ahogyan a kínálat szűkül, és a bányászatuk egyre nehezebbé válik. Ezen keresztül a rendszer a korai belépőket jutalmazza, ezért eddig sokan a piramisjátékokhoz hasonlították.

A kínai Bitcoin-éhség nagyon jót tesz a piacnak, jól ellensúlyozni tudja az időszakos amerikai megtorpanásokat, de az árfolyam - ahogyan minden új dolog esetében - így is nagyon gyorsan ingadozik. Kínában viszonylag gyorsan épült egy egész iparág a Bitcoinokra, bányászcégek alakultak, és felszerelést árusító honlapok indultak el. Az utóbbiak közé tartozó Labcoin például 20 000 Bitcoint ér.

A kis- és nagybefektetők számára egyaránt hívogató, hogy az egyébként rendkívül szigorú kínai pénzügyi hatóságok egyelőre nem szabályozzák a bitcoinos kereskedést. "A kínai felhasználók számára a Bitcoin előnye a szabadság” - mondta Patrick Lin, aki egy internetes cégnél dolgozik beosztottként, de 1500 Bitcoin boldog tulajdonosa is. "A Bitcoin világa olyan, mint a vadnyugat, nincsenek szabályok, viszont rengeteg a lehetőség és a kockázat.”