Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt hónapok elsősorban nem az európai telekompapírok tündökléséről szóltak, azért mégis találni egy párat, amelyik jócskán elvált társaitól. A francia Iliad és a BT is 50 százalék feletti növekedésen van túl az elmúlt egy évben, ráadásul chartjaik továbbra is ígéretes képet festenek.
Vágólapra másolva!

Több kiemelkedő teljesítményű telekompapírt is találhatunk Európában, közülük pedig a brit BT Group és a francia Iliad ralija igencsak kilóg a sorból. Mindkét részvény 50 százalék feletti növekedést produkált az elmúlt évben, míg a szektort lefedő Bloomberg Europe 500 Telecom Services Index 3 százalékos bővülést mutathat fel.

Forrás: Origo

BT GROUP (London): 20 éve nem látott szinteken az árfolyam

A 20 éves lokális csúcsa közelében jár a BT Group árfolyama, igen fontos fegyvertény lenne, ha sikerülne legyűrni a lélektanilag fontos magasságot. Legutóbb 2007-ben próbálkozott meg hasonlóval az árfolyam, de akkor sikertelenül zárult az akció, igaz előtte, a '90-es évek végén egészen 1000 pennyig száguldott az árfolyam.

A BT Group havi grafikonja (London)

Forrás: Origo

2009 óta mozog emelkedő trendben a BT Group árfolyama, ráadásul hatéves csúcsot döntött meg a nyár folyamán a brit telekompapír, amely azonban a 350 pennys (3,5 fontos) szinttel nem tudott megbirkózni.

Kedvező fejlemény, hogy a május-júniusi lokális csúcsokat sikerrel tesztelte vissza az árfolyam, ha kitart a lendület, akkor ismételten a 350 pennys akadállyal találhatja szembe magát. Siker esetén a Fibonacci-vonalak alapján 364, illetve 390 penny közelében láthatóak újabb fékek.

Igazán nagy baj akkor lehet, ha elesik a 320 pennys szint, ugyanis a lokális csúcsok mellett az emelkedő trendvonal is komoly támasznak számít.

A BT Group napi árfolyama (London)

Forrás: Origo

ILIAD (Párizs): Soha nem látott szinteken jár

Új történelmi csúcsot állított fel napközben a negyedik számú francia mobilszolgáltató árfolyama 189 euró közelében, amiben közrejátszott a pénteken piaczárást követően közzétett rekord eredményt hozó gyorsjelentés.

Egyben az emelkedő háromszögből is sikerült kitörnie az Iliadnak, ami további optimizmusra adhat okot. A soron következő megálló a lélektani 200 eurós szint közelében lehet, melyet a 123,6-os Fibonacci is erősít. Ezt követően pedig 208 euró közelében húzódik akadály.

Ellenkező esetben az emelkedő trendvonalra és az 50 napos mozgóátlagra érdemes figyelni, ha ezek elesnek, akkor komolyabb gond is lehet.

Az Iliad napi grafikonja (Párizs)

Forrás: Origo

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.