Vágólapra másolva!
A munkanélküliség ráta 0,5 százalékponttal 9,9 százalékra csökkent, közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

2013 harmadik negyedévében 440 ezer volt a munkanélküliek száma, míg 2012 harmadik negyedévében ugyanez az érték 456 ezer. Utoljára 2009 bázisértéke maradt 10 százalék alatt. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal statisztikája szerint 2013. augusztus végén 492 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 6,6 százalékos mérséklődést jelent 2012 augusztusához képest.

Június és augusztus között a 15-74 éves munkanélküli férfiak száma az egy évvel korábbi 251 ezerről 234 ezerre csökkent. A munkanélküli nők száma lényegében nem változott, 206 ezer maradt. A munkanélküliek 20 százalékát a 15-24 éves korosztály adja, ők csekély mértékben vannak jelen a munkaerőpiacon. Az ő 27,9 százalékos munkanélküliségi rátájuk 1,2 százalékponttal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt. A legjobb munkavállalási korúak, a 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az 55-64 éveseké lényegében nem változott, 7,6 százalék maradt – tájékoztat a KSH.

A munkanélküliek több mint fele egy éve vagy régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama másfél év.

Extrém fenntartásokra intőnek nevezhető a parlament munkaügyi bizottságának elnöke, az MSzP-s Gúr Nándor az MTI-hez eljuttatott közleményből kirajzolódó véleménye. Gúr úgy gondolja, a felfelé ívelő tendencia, mint ő fogalmaz, hókuszpókusz: „Ha így folytatják, tavaszra talán azt is sikerül kimutatniuk, hogy négy év alatt Magyarország a munkahelyek Mekkája lett.” A politikus hangsúlyozza, hogy ma a közmunkaprogrammal együtt is kevesebben dolgoznak Magyarországon, mint a kormányváltáskor. Kifejti többek közt, hogy az adatok elemzéséhez elfelejtik hozzátenni, hogy az egyszámjegyű munkanélküliséget nem új, adófizető munkahelyek teremtésével, hanem statisztikai trükkök sorozatával sikerült elérni. Példaként említette, hogy a statisztikában ma már foglalkoztatottnak minősül a fizetés nélküli önkéntes munkás, a külföldön dolgozó „Orbán-emigráns”, a szakmai gyakorlatát teljesítő tanuló és diákmunkás, a havi 1-2 napot dolgozó közfoglalkoztatott, de még „a trafikmutyi óta cigarettát csempésző feketemunkás” is.

Az index.hu adósságmérője 81 százalék fölött áll.