Összeolvad a két legnagyobb chipgyártó

Vágólapra másolva!
Az Applied Materials 9,39 milliárd dolláros tranzakció keretében felvásárolja a Tokyo Electront, amit egy részvénycsere keretében hajtanak végre. Az ügylet révén egy 29 milliárd dollár kapitalizációval rendelkező félvezetőgyártó jön létre. 
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb chipgyártó cége, az Applied Materials felvásárolja 9,39 milliárd dollárért a Tokyo Electron nevű japán riválisát. Az ügyletet egy részvénycsere formájában hajtják végre.

Minden Tokyo Electron részvényes 3,25 új részvényt kap majd a létrejövő új vállalatból, míg az Applied Materials tulajdonosai egyetlenegy új papírra lesznek jogosultak a létrejövő társaságban. Az utóbbi cég tulajdonosai birtokolják majd a hatalmas cég 68 százalékát.

Az Advanced Research Japan cég elemzője, David Rubenstein szerint nem kell attól félni, hogy nem jön létre az új vállalat, mivel a két társaság chipgyártás más szegmensében tevékenykedik, így nem kell félni a trösztellenes vádaktól.

Az ajánlat nem számít túl bőkezűnek, hiszen a Tokyo Electron ma reggeli záróárához képest csak 6 százalékos prémiumot tartalmaz. A tőzsdézők szempontjából jó hír, hogy a részvények a tokiói piacon és a Nasdaq-on is bent maradnak.

Az Applied Materials költségcsökkentéseket akar véghez vinni a tranzakció után, hogy a kereslet csökkenést kompenzálni tudják, hiszen a fejlesztési költségek meglehetősen magasak, míg a vevők száma zsugorodik.

A tervek szerint a tranzakció lezárása utáni első évben 250 millió dolláros megtakarítást érhet el az új vállalat, továbbá az ügylet után 3 milliárd dollárt készülnek saját részvény visszavásárlására fordítani.
Az Applied Materials papírja 6 százalékos ugrással reagált a bejelentésre.

Applied Materials napi grafikon Forrás: Investor.hu