Késve, de megkezdődött Sopronban a kékfrankos-szüret

Vágólapra másolva!
Nem kedvezett az időjárás a soproni borvidéknek az idén, a termés ezzel együtt jónak mondható.
Vágólapra másolva!

Taschner István, a helyközség elnöke két hete jelentette be, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt nem fogják tudni elkezdeni a szüretet. A tavaszi esőzések eleve két-háromhetes késést okoztak, ezt a kiesést azonban júliusban és augusztusban behozta a vegetáció. A szeptember közepi rossz idő azonban újra visszavetette a munkát.

Bár a rozészőlő szüretelésével leálltak, mert a sok csapadék miatt 17-ről 15-re esett a szemek mustfoka, abba végre belevághattak a hétvégén, hogy leszedjék a kékfrankos fürtöket. Az 1400 hektáros soproni termőterületen – ebből 700-800 hektáron termelnek kékfrankost – legalább 250 hektárt ért jégkár a nyáron. Részben ennek, részben a szárazságnak tudható be, hogy a termés minősége ugyan hozza a szokásos magas színvonalat, de mennyiségre kétharmada a vártnak.

Taschner István elmondta, október 5–10 között végezhetnek a kékfrankos szüretével, eközben „a jobb termés reményében” természetesen elindul a munka a merlot, a cabernet franc, a zöldveltelini és a sauvignon töveken.