Synergon: a költségeken lesz mit faragni

Vágólapra másolva!
Felemás második negyedévet tudhat maga mögött a Synergon, ugyanis az informatikai vállalat a júniussal záruló időszak során jelentős mértékben tudta növelni árbevételét, többek között a BKV-BKK Futár projekt lezárásának köszönhetően. Az informatikai vállalatnál viszont megugrottak a működési költségek az új tagvállalatok miatt, és a különböző pénzügyi műveletek miatt nagyobb veszteségeket szenvedett el a társaság. Ez viszont nem tudta mínuszba rántani az adózás előtti eredményt, így a cég összességében nyereséges negyedévet zárt - derült ki a Synergon szombat este közzétett gyorsjelentéséből.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt több mint 36 százalékkal tudta növelni árbevételét a Synergon a második negyedévben. A közel 3,44 milliárd forintos árbevételt több tényezőnek köszönheti az informatikai társaság, például a BKV-BKK Futár projekt kiszámlázások előrehaladása 1,825 milliárd forinttal járult hozzá a cég árbevételéhez. További jelentős változás, hogy 2013-ban az informatikai közbeszerzési keretek újra megnyíltak, így a Csoport a 2012-ben elmaradt licensz értékesítéseit is elkezdte realizálni.

Ezen túl 2013-as új projektek hatását is számszerűsödni látják a teljesítményben. Az MVM Paksi Atomerőmű projekt, valamint a felhő informatikai tevékenységhez kötődő értékesítési projektek keretében több százmillió forint került kiszámlázásra a második negyedévben. Az informatikai tárolással foglalkozó Adatvilág cégek az első negyedévben 307 millió forinttal növelték a cégcsoport bevételét.

Forrás: Origo

A működési költségek ugyanakkor közel 20 százalékkal emelkedtek mind az előző évhez, és az előző negyedévhez képest is. Ezek a költségek elsősorban az új tagvállalatok miatt növekedtek, bár a cég kiemeli, hogy a működési költségek racionalizálása már 2011-ben elkezdődött, majd 2012-2013 során tovább folytatódott.

Az árbevétel nagyobb megugrásához, a tavaly óta végrehajtott felvásárlások szinergia hatásai nélkül is jelentős, 120 millió forint adófizetés előtti, értékcsökkenéssel növelt üzemi eredmény (EBITDA) társult az első félévben. Ehhez a legnagyobb mértékben az első negyedévben elért, közel 77 millió forintos EBITDA járult hozzá, a második negyedévben már csupán 43 millió forint volt az üzemi eredmény.

Az adózási előtti eredményt nagymértékben rontja a pénzügyi műveletek 53,59 millió forintos vesztesége a második negyedévben. Az első félévben összesen 213 millió forintos mínuszt könyvelhetett el a Synergon ezen a soron, melyből a részvény határidős pozíciókon elszenvedett veszteség 22 millió forintra rúgott, míg a finanszírozóknak fizetett és elszámolt kamatok egyenlege 152 millió forint volt. A forint árfolyam változás hatása 48 millió forint veszteséget okozott, ebből fakadóan a (ebből a nem realizált veszteség 14 millió forint) kapott kamatok összege 8 millió forint volt.

Mivel a vállalat társasági nyereségadót nem fizetett, így a második negyedéves 44,838 millió forintos adózási előtti nyereség megegyezett az adózott eredménnyel. Az adózás előtti eredmény viszont 39 százalékkal volt alacsonyabb, mint az egy évvel korábban elért 73,3 millió forintos plusz, ami az EBITDA több mint 29 százalékos éves visszaesésével együtt jelentős mértékben árnyalja az árbevétel nagyobb megugrása miatt kialakult kedvező képet.

Forrás: Origo

Dobos Attila vezérigazgató az eredményekre reagálva elmondta, hogy sikerként könyvelhető el a fővárosi közösségi közlekedési beruházás megvalósítása, ami az első félévben jelentős energiát kivett a társaságból. Így a második félévben felszabaduló erőforrásokat már újabb projektek előkészítésére és megvalósítására tudják használni.

Mivel a leányvállalatok gazdálkodása stabil, és eredményes volt, mely köszönhető a 2012-ben megkezdett stratégia elindításának, így várhatóan a SYNERGON Csoport nyereséges évet fog zárni - tette hozzá Dobos.

Az eredmények közzététele után megugrott a Synergon részvényeinek árfolyama, mely 2,1 százalékos pluszban található.

Synergon árfolyama

Forrás: Origo