Ismét terítéken a Yahoo sztori

Vágólapra másolva!
Újra előtérbe került a Yahoo!, miután a technológiai részvény árfolyama igen fontos szintekről pattant vissza, megcélozva a júliusban felállított 5 éves lokális csúcsot. Legyűrése esetén akár további kétszámjegyű növekedés előtt is állhat a papír.
Vágólapra másolva!

Júliusban sikerült 5 éves csúcsra törnie a Yahoo!-nak, ugyanakkor tartósan mégsem ragadt ilyen magasságokban az árfolyam. A visszaesést azonban az 50 napos mozgóátlag és az emelkedő trendvonal is megfogta. Erre a vészforgatókönyvre egyébként már korábban is felhívtuk a figyelmet.

Most ismét lehetőség nyílt rá, hogy a technológiai cég nekiveselkedjen a nyár folyamán látott szinteknek. Siker esetén pedig a lélektanilag fontosnak számító 30 dolláros szintet is egyben legyűrhetné a papír.

Újfent vételi jelzést adott az MACD indikátor. Legutóbb júliusban volt hasonlóra példa, akkor jókora növekedés következett az árfolyamban.

A Yahoo! napi grafikonja (Nasdaq)

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

A 30 dolláros szint leküzdése kétszámjegyű növekedéssel kecsegtet legrosszabb esetben is. A következő fontos ellenállás 10 százalékkal feljebb, 33 dollárnál található. Ezt követően pedig 39 dollárnál látható komoly akadály a heti grafikon tanulsága szerint.

Ellenkező esetben 23 dollárig is visszakorrigálhat az árfolyam, bár a napi grafikonról sem szabad elfeledkezni, hiszen ez alapján 27,5-28 dollárnál egy komoly dupla támasz húzódik az 50 napos mozgóátlag és az emelkedő trendvonal személyében.

A Yahoo! heti grafikonja (Nasdaq)

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.