Tovább nyeste a kamatot a jegybank

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal, 3,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a jegybank Monetáris Tanácsa kedden.
Vágólapra másolva!

Ez volt sorrendben a tizennegyedik kamatvágás azóta, hogy 2012. augusztusban 7,00 százalékról 6,75 százalékra csökkent az irányadó ráta. Idén júliussal bezárólag rendre 25 bázispont volt a lazítás mértéke, az előző kamatdöntő ülésen, augusztus 27-én azonban 20 bázisponttal csökkentettek, 3,80 százalékra.

Az MNB akkor kiemelte: a monetáris tanács megítélése szerint az inflációs és reálgazdasági folyamatok lehetőséget adnak a monetáris kondíciók lazítására, az ország kockázati megítélésének alakulását figyelembe véve azonban indokolt a kamatcsökkentés ütemének mérséklése.

Az Equilor elemzői szerint valószínűleg ezúttal sem volt teljesen egységes a tanács, de a döntés megfelelt a piaci várakozásoknak. Voltak azonban olyanok, akik ennél nagyobb mértékű kamatcsökkentést is elképzelhetőnek tartottak a Federal Reserve múlt szerdai döntése nyomán, hiszen a QE3 program keretösszegét a várakozásokkal ellentétben nem csökkentették az amerikai jegybankárok.

Az Equilor arra számít, hogy év végérig folytatódik a kamatcsökkentési ciklus, így – 20 bázispontos vágásonként – 3 százalékosra csökkenhet az irányadó ráta. A piaci árazás ennél valamivel enyhébb pályát mutat, a határidős kamatok alapján, 3 hónap múlva 3,23 százalék lehet az irányadó ráta.