Íme, a történelem harmadik legnagyobb felvásárlása

Vágólapra másolva!
Csak kétszer fordult elő a történelemben, hogy ennél drágábban vásárolt volna részesedést egy másikban, miután a Verizon Communications és a Vodafone igazgatósága hivatalosan is elfogadta a 130 milliárd dolláros ügyletet. A Vodafone pedig ennek értelmében közel 85 milliárd dollárral gazdagítja a befektetőit, melyre korábban szintén alig volt példa a történelemben.
Vágólapra másolva!

Ennél csak két nagyobb felvásárlás volt a történelemben

Immáron hivatalos, hogy a világon a valaha volt harmadik legnagyobb, a telekomszektorban pedig ténylegesen a legnagyobb felvásárlás jön létre. A Verizon Communications és a Vodafone igazgatótanácsa ugyanis elfogadta az amerikai cég menedzsmentje által benyújtott 130 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot. Az ügylet értelmében a Vodafone 60,2 milliárd dollárnyi Verizon részvényt kap, továbbá 58,9 milliárd dollár készpénz üti még az angol cég markát, nem beszélve a különböző egyéb tranzakciókból származó 11 milliárd dollárról.

Ami viszont fontos részlete az ügyletnek, hogy a Vodafone az ebből származó bevételnek 71 százalékát juttatja vissza 2014 első negyedévében a részvényesek felé, vagyis 84 milliárd dollárt, ami részvényenként 112 pennyt jelent. Szintén fontos, hogy a Verizon Communications 67 milliárd dollárnyi hitelt használ majd fel a tranzakció során, melyet a főleg a JPMorgan, és a Morgan Stanley finanszíroz majd. Nem is meglepő, hogy a Moody's egyből leminősítette a vállalat adósság besorolását, hiszen így már 116 milliárdra duzzadt annak nagysága.

Régóta húzódó ügy végére tettek pontot

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Verizon Communications és a Vodafone még a múlt héten jelentette be, hogy újból tárgyalásokat folytatnak egymással a közös vállalat, a legnagyobb amerikai mobilszolgáltatónak számító Verizon Wireless sorsáról. A Verizon Communications évek óta szerette volna megszerezni a Vodafone részesedését a közös társaságban, azonban eddig a tárgyalások valamiért mindig zátonyra futottak.

Kevin Smithen, a Macquarie elemzője szerint a viszont a felvásárlás rövidtávon meglehetősen korlátozza majd a Verizon lehetőséget, valamint az amerikai mobilpiac lassulásától való félelmek erősödése miatt akár az is elképzelhető, hogy túlzottan sokat fizetett a részesedésért a Verizon. A hivatalos kereskedés előtti órákban a Verizon árfolyama 2,6 százalékos mínuszban áll, ami javarészt azzal is magyarázható, hogy a Vodafone befektetői között lévő alapok közül sokak számára "nem engedélyezett" az amerikai részvények birtoklása, ami pedig az árfolyamra eladói nyomást helyezhet.Itt arra kell gondolni, hogy a befektetési alapok a befektetési politikájuk keretében szabályozzák, hogy milyen pénzügyi instrumentumokat tartanak a portfóliójukban. Amennyiben egy alap csak az európai részvényeket vásárol, akkor hiába kap a Vodafone papírjai után Verizon részvényeket, ezeket majd kényszerűen el kell adnia.

A Verizon Communications árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

A Vodafone viszont nem járt rosszul a befektetők szerint, amit alátámaszthatnak az elmúlt napok árfolyamreakciói is, a Vodafone árfolyama az elmúlt napokban több mint 10 százalékos emelkedést mutatott be, még úgy is, hogy ma valamelyest az elmúlt kereskedések korrekciója látható. Nem is csoda a jó teljesítmény, hiszen a befektetőknek "juttatott" 84 milliárd dollár az egyik valaha volt legnagyobb mértékűnek számít, ráadásul a többi pénzből is az adósságállomány csökkentését, valamint új projektek megvalósítását tervezi a Vodafone.

A Vodafone árfolyama (London)

Forrás: Investor.hu