Ijesztő jóslat, 1000 dollár alá zuhanhat az arany

Vágólapra másolva!
Akár 1000 dollár alá is csökkenhet az arany ára jövőre a Goldman Sachs szakértői szerint, akik többek között a Fed eszközvásárlási programjának folyamatos csökkentésével és a javuló amerikai gazdasági folyamatokkal indokolják ijesztő jóslatukat. A fundamentális tényezők mellett a technikai kép sem kedvez az aranynak, mivel elesett az 50 napos mozgóátlag, ami nagy szerepet játszott a nemesfém héten látott zuhanásában.
Vágólapra másolva!

Rendkívül pesszimista jóslattal állt elő a Goldman Sachs, mivel a bankház elemzői szerint akár 1000 dollár alá is csökkenhet az arany ára jövőre. Noha a nemesfém nagyobb ralit mutatott be az utóbbi hetekben, többek között a szíriai feszültségek kiéleződése miatt, azonban ez a feltámadás nem bizonyul majd tartósnak, és az arany újra lefelé fogja venni az irányt - írja a Bloomberg.

Ha megvalósul a Goldman Sachs szakértőinek jóslata, azzal 2009 szeptembere óta nem látott szintre zuhanhat vissza az arany ára. A nemesfém idén már 22 százalékot veszített értékéből, amiben több tényező is szerepet játszott. Az amerikai gazdaság fokozatos javulása miatt a Fed hamarosan visszafoghatja az eszközvásárlási programjának ütemét (a várakozások szerint már jövő héten 10 milliárd dollárral mérséklődik a QE3), ami enyhíti az inflációs nyomást, mely visszavetheti az arany iránti keresletet.

Ezen túl az elmúlt hónapokban többnyire kedvező makroadatok láttak napvilágot az USA-ból, melynek következtében erősödött a dollár, ami köztudottan nem kedvez a dollárban denominált aranynak. Továbbá a tavaszi nagy zuhanást látva sok befektetőnek ingott meg az arany biztonságos menedék jellegébe vetett hite, emiatt egyre kevesebben vásároltak a nemesfémből. A piaci szereplők szerint csökken egy világméretű pénzügyi összeomlás esélye, mivel a világgazdaság lassan, de javul, ami szintén nem kedvezett a biztonságosnak tartott arany keresletének. A Goldman szerint ezek a tényezők a jövőben is lefelé hajthatják az arany árfolyamát, és emiatt zuhanhat 1000 dollár alá a jegyzés.

A nemesfém szerdától péntekig közel 4,5 százalékot zuhant, pénteken 1307 dolláron is megfordult, amire utoljára augusztus elején volt példa. Az esést erősítette, hogy az árfolyam letörte az 50 napos mozgóátlagot, így egy fontos támasz esett el. A zuhanást az 1300 dolláros szint alatt húzódó támaszszint állíthatja meg, míg azalatt 1220 dollár környékén lelhet segítségre a nemesfém.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo