Hatmilliárd a kaposmenti hulladékprogramnak

Vágólapra másolva!
Kaposvár lesz a végrehajtója annak a 6,2 milliárd forint értékű hulladékgazdálkodási beruházásnak, amelyben 118 dél-dunántúli önkormányzat vesz részt. A projekt a tervek szerint 2015 őszére valósul meg, a támogatás 92 százalékát az Európai Unió adja.
Vágólapra másolva!

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2005-ben jött létre, hogy európai színvonalú, ugyanakkor lakossági szinten is megfizethető rendszert alakítson ki a térségben. A társulás elnöke, Kaposvár polgármestere (Fidesz-KDNP), Szita Károly a nyitórendezvényen tájékoztatott, ha minden terv szerint halad, 2015-ben a lakók már súly alapján fizetnek szemétszállítási díjat, ez remélhetőleg igazságosabb rendszer lesz a jelenleginél. Az új szisztémához 12, speciális adapterekkel felszerelt gépre lesz szükség, amihez egymilliárd forint támogatásra pályázott a Társulás.

A beruházás több mint 150 ezer embert érint. Ezt Kovács Katalin, a Társulás vezetője mondta el, hozzátéve, a beruházás során Kaposvárban épül fel a hulladékgyűjtő központ – ide kerül az érintett települések hulladéka, itt leválasztják a hasznosítható fémtartalmat, kiválogatják az energetikai hasznosításra kerülő anyagokat –, továbbá szelektív hulladékválogató, mechanikai előkezelő, komposztáló és lerakó. A megyeszékhely mellett Hőgyészen és Nagybajomban nyílnak hulladékudvarok, itt ingyenesen átveszik a veszélyes hulladékot a lakosságtól. Kovács Katalin hangsúlyozta, 2015-től kevesebb hulladék kerül majd a hulladéklerakókba, csökken az itt kötelező díj, ráadásul mindez környezetvédelmi szempontból is fontos. A programnak népszerűsíti a szelektív gyűjtést és a komposztálást is: úgy tervezik, 11 500 komposztálóládát helyeznek ki.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Irodát vezető helyettes államtitkár a projektnyitó rendezvényen arról tájékoztatott, hogy az országban 40 ehhez hasonló, az Európai Unió által támogatott program indult, mintegy 100 milliárd forint értékben. Ez 80 százalékos területi lefedettséget jelent, 2800 települést és 8,7 millió embert érint – mondta az államtitkár.