Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ha kell, pénzt pumpálnak az európai bankokba

Vágólapra másolva!
Az EKB készen áll még több pénzt juttatni a bankrendszerbe, hogy növelje a likviditást, nyilatkozta Mario Draghi az Európai Központi Bank elnöke tegnap Brüsszelben. Draghi elmondta, ha szükséges az EKB a korábban látott módon segítheti a bankokat, olcsó finanszírozást biztosítva nekik. Ez azért meglepő egy kicsit a jegybankelnöktől, mivel az európai gazdaság már a javulás jeleit mutatta az utóbbi időben, így talán már kevésbé lenne szükséges a monetáris stimulus.
Vágólapra másolva!

Az EKB kész növelni a likviditást

Az Európai Központi Bank kész több pénzt pumpálni a pénzügyi rendzserbe, ha az szükséges, mondta el Mario Draghi az EKB elnöke hétfőn Brüsszelben. Azért meglepő egy kicsit a kijelentés, mivel az elmúlt időszakban megjelenő európai makroadatok már a lassú javulás jeleit mutatták az eurózónában.

Az EKB kész levezetni egy következő likviditás-növelő programot, egy hosszú távú refinanszírozási művelettel, vagy akár olyan formában, ahogyan 2011 végén és 2012 elején biztosítottak tőkeinjekciót hároméves, olcsó kölcsönökkel, nyilatkozta Draghi Brüsszelben.

EKB, Mario Draghi Forrás: MTI/EPA/Arne Dedert

Az EKB 2011 végétől a kötvény-, illetve a bankközi pénzpiac kiszáradása miatt nyújtott segítséget a forráshiányban szenvedő bankoknak. Ennek, az úgynevezett LTRO program keretében hároméves futamidejű hitelt kínáltak alacsony kamatozás mellett, hogy a pénzintézetek javítani tudjanak likviditásukon. Fedezetként pedig elfogadtak szinte bármilyen minőségű kötvényt.

A hitelintézetek egy része azonban hamar visszafizette ezeket az összegeket, amit az európai bankrendszer stabilizálódásának tekintettek. Néhány bank azonban aggodalmát fejezte ki, hogy a 2015-ben lejáró hitelek „sziklaként fognak ránehezedni majd a piacokra”, írja a Financial Times.

Az elmúlt időben látott rövid távú pénzpiaci kamatemelkedés, amely az utóbbi időszakban részben visszafordult, szintén aggodalmakra adhatott okot. Az EKB egyébként többször is kijelentette, hogy az alapkamatot a jelenlegi, vagy az alatti szinteken tartja, ha azt a gazdaság helyzete megkívánja, és ha inflációs nyomás sem fenyeget.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Javul a helyzet Európában

A gazdaság állapotáról adnak képet például a beszerzési menedzserindexek. A Markit kutatóintézet közel 5 ezer vállalatvezetőt kérdez meg, hogyan ítélik meg az üzleti környezetet, az 50 fölötti érték jelez bővülést. A hétfőn megjelent eurózónára vonatkozó kompozit beszerzési menedzserindexe 52,1 pontra emelkedett szeptemberben. A szolgáltató szektor és a feldolgozóipar adatait összesítő index hat egymást követő hónapban emelkedett, és ezzel több mint két éves csúcsra ugrott.

Forrás: Markit, Investor.hu

Bár igaz, hogy a növekedést a szolgáltató szektor kiváló teljesítménye okozta, mert a feldolgozó ipar adata alulmúlta a megelőző havi értéket. Hasonló volt a helyzet az eurózóna két legnagyobb gazdaságában, Németországban és Franciaországban is.

Chris Williamson a Markit vezető közgazdásza úgy nyilatkozott, a mostani adatok azt mutatják, hogy további növekedésre utaló jeleket láthatunk a mostani PMI adatokból kiindulva. De például Philip Shaw a londoni Investec Securities vezető közgazdásza szerint az eurózóna felépülése lassulhat a mostani feldolgozóipari adatokból kiindulva. És bár a közös valutaövezet maga mögött hagyta a recessziót, a munkanélküliség még továbbra is rekordmagasságokban áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről