Rogers: Tovább gyengélkedhet az arany

Vágólapra másolva!
Ismét az arany esésének lehetőségét rebegtette meg Jim Rogers, a híres befektetési guru. A szakember szerint még nem ért véget az elmúlt 12 év ralijának korrekciója, és folytatódhat a nemesfém gyengélkedése. Ugyanakkor amíg számos befektető hisz a nemesfém menedék jellegében, addig nem várható, hogy az arany eléri mélypontját.
Vágólapra másolva!

Rövid távon továbbra sem bízik az aranyban Jim Rogers, a híres befektető. Erről a BusinessInsider.com-nak nyilatkozott a milliárdos, aki szerint még koránt sem ért véget az arany korrekciója, és van még tér az árfolyam esése előtt. A világhírű guru jóslataira azért érdemes odafigyelni, mert 2011 őszén már figyelmeztette a befektetőket, hogy az arany 1200 dollárig is "bezakózhat".

Rogers szerint a nemesfém óriási ralit mutatott be az elmúlt 12 évben, ami után várható volt egy korrekció. Ez a folyamat a tavaszi nagy zuhanással elkezdődött, és az elmúlt hetek kisebb-nagyobb felpattanásai ellenére jelenleg is tart. Ugyanakkor a guru úgy véli, hogy amíg számos befektető hisz az arany menedék szerepében, addig nem várható, hogy az arany eléri mélypontját. Ezek a piaci szereplők a pánikok idején újra és újra aranyba menekülhetnek, és vásárlásaikkal segíthetik az árfolyamot.

A milliárdos júliusban is úgy nyilatkozott, hogy még nem ért véget a nemesfém mélyrepülése, és a közeljövőben akár 900 dollárig is eshet az árfolyama. Emiatt nem javasolja vételre a nemesfémet a jelenlegi árszinteken. Szerinte a Fed-nek egyszer be kell fejeznie eszközvásárlási programját, ami az inflációs nyomás enyhülésén keresztül kedvezőtlen lehet az aranynak. A szigorítás nemcsak az aranyra, hanem számos más eszközre is (részvények, kötvények, devizák) hatással lesz.

Rogers nem ért egyet azokkal, akik az aranynak olyan szerepet tulajdonítanak, mint a pénznek. Szerinte amíg az aranyat nem fogadják el fizetőeszközként például a boltokban, addig értelmetlen arról beszélni, hogy a nemesfém pénzként funkcionál.

A Rogers által várt mélypont elérése pedig az arany tegnapi megugrásával még távolabbinak tűnik. Miután a Fed bejelentette, hogy nem módosít eszközvásárlási programján, a nemesfém nagyot drágult, és az árfolyama az 1300 dolláros szintről 1360 dollár fölé ugrott. Ennek oka, hogy a likviditásbőség erősítheti az inflációs nyomást, ami elől a nemesfém nyújthat védelmet.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo