Szépen kiszállnak a GM megmentői

Vágólapra másolva!
Több mint 3 milliárd dollár értékben vásárolna vissza elősbbségi részvényeket a General Motors, jelentette hétfőn a társaság. A legnagyobb amerikai autógyártót még a 2009-ben mentették meg a csődtől, a mostani adás-vétel pedig az autóipari munkások szakszervezetének részesedését érintik. Korábban az amerikai és a kanadai kormány is fokozatosan építette le tulajdoni hányadát. Az USA kormányának egyébként valószínűleg több mint 10 milliárd dolláros veszteséget kell majd elkönyvelnie,  a mentésen, amint teljesen megválik pakettjétől.
Vágólapra másolva!

Több mint 3 milliárd dollárért vesz vissza részvényeket a GM

3,2 milliárd dollár értékben vásárol vissza elsőbbségi részvényeket a General Motors az autóipari munkások szakszervezetének(VEBA) egészségbiztosítási alapjától (UAW), jelentette be hétfőn a társaság. Az ügylet keretében 120 millió darab részvényt vesznek vissza 27 dolláros áron.

A VEBA UAW jelenleg 260 millió darab elsőbbségi részvényt birtokol, amelyek évi 9 százalékos osztalékhozamot biztosítanak, vagyis a tranzakció után, nagyjából felére csökken az alap kezében lévő elsőbbségi részvények száma.

General Motors Detroit Forrás: General Motors

A GM szerint nagyjából 800 millió dolláros költséggel terheli majd meg a harmadik negyedéves számokat az ügylet, míg a VEBA-nál mara részvényeket jövő év végéig vásárolhatja vissza.

Az ügyletet hitelből finanszíroznák, a nem biztosított szenior típusú kölcsönök jegyzését mától teszik lehetővé és szeptember 30-ig lehet azt jegyezni. Ennek keretében, öt, tíz és harminc éves lejáratú hitelpapírokat bocsátanának ki, és a befolyó összeg egy részéből fizetnék ki a VEBA UAW-nak az összeget, míg a többit általános vállalati célokra használnának fel, olvasható a társaság közleményében.

A VEBA egyébként a GM-nek 2009-ben nyújtott mentőcsomag keretében jutott hozzá a részvényekhez. A csődmentésben egyébként az USA vállalta az oroszlánrészt, de Kanada kormánya is szép summával segítette az amerikai gyártót.

Több mint 10 milliárd dollárt bukhat az amerikai kormány

Két hete egyébként a kanadai kabinet megvált General Motors részvényeinek egy részétől, akkor több mint 1 milliárd dollárért adtak el GM papírokat. Bár a tranzakciót követően még mindig 8 százalék körüli pakkal rendelkezik a kanadai kormány. Az amerikai kormány pedig már korábban, a GM részvények 2010-beli tőzsdére való visszavezetésével csökkentette 61 százalékos tulajdonát.

Az USA kormányának még mindig van azonban 7,3 százalékos részesedése a GM-ben, és múlt héten jelentették be, hogy az 51 milliárd dolláros tőkeinjekciójukból, amit 2009-ben összesen adtak a GM-nek, már 35,4 milliárd dollárt sikerült visszanyerniük. A maradék részük - amit akár már az idén értékesíthetnek - még nagyjából 3,74 milliárd dollárt ér a jelenlegi piaci kapitalizációval számolva, így összesen közel 11,8 milliárd dollárt vesztenének a mentőakción.

A General Motors részvények egyébként elég meggyőző teljesítményt nyújtanak idén, hiszen az eltelt majdnem kilenc hónap alatt közel 30 százalékkal drágultak, köszönhetően elsősorban az amerikai autópiac fokozatos javulásának.

A General Motors árfolyama (NYSE)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu