Foglalkoztatási program ötven felettieknek Komárom-Esztergom megyében

Vágólapra másolva!
Kétszáz ötven év feletti és alacsony iskolai végzettségű álláskeresőnek fordulhat a sorsa Komárom-Esztergom Megyében egy munkaügyi programnak köszönhetően, tájékoztatta az MTI-t Pákozdi Szabolcs, a helyi Munkaügyi Központ igazgatója.
Vágólapra másolva!

Megkeresésünkre Pákozdi Szabolcs elmondta, a megyében idén március óta folyamatosan csökken a munkanélküliek száma. A regisztrált álláskeresők 80 százaléka egy éven belül elhelyezkedik, a program azt a 20 százalékot segíti, akinek nehezebben megy az álláskeresés. A javuló tendenciában fontos szerepet játszik az Oroszlány-Tatabánya-Tata-Esztergom térség ipari parkja, ám épp ily lényeges faktort tesznek ki a térség kis- és középvállalkozásai. A közelmúltban lezajlott munkahelyteremtő pályázaton 32 cég nyert el 136 fős bővítést a megyében, kizárólag kkv-k. A legjellemzőbb, hogy a támogatásból egy 5-6 fős vállalkozás felvesz 2 embert, illetve új gépeket vásárol, mondta el Pákozdi Szabolcs. Hozzátette, az új folyamat zömmel termelői beruházásokra jellemző. A Munkaügyi Központ számon tartja, melyik helyi vállalkozás milyen típusú munkaerőt keres, ennek alapján ajánlanak potenciális munkavállalót a tartósan nem foglalkoztatottak közül.

A program során az álláskeresőket felkészítik a munkába állásra, a munkaadók pedig négy hónapig tartó bér- és járuléktámogatást kapnak legfeljebb fejenként 125 ezer forintig, cserébe pedig vállalniuk kell két hónap továbbfoglalkoztatást. A 200 főnek lehetőséget kínáló program forrásait a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosítja, a program keretösszege 100 millió forint. A helyi munkaügyi központ feladata megvizsgálni a támogatás hasznosulását, hogy az álláshoz juttatott személy a kötelező foglalkoztatási határidők után is meg tudta-e őrizni munkahelyét.

Pákozdi Szabolcs az Üzletrésznek elmondta, különösen azokat szeretnék bevonni, akik legalább egy éve állástalanok. Ők időszakosan hol dolgoztak, hol nem, tartós munkahelyre jellemzően nem találtak. A tapasztalat azt mutatja, akik létszámleépítés áldozatai, általában kis- és középvállalkozásoknál helyezkedik el. Ez épp úgy megtörténhet a termelő vagy a szolgáltató szektorban, most azonban, ősz lévén, amikor a szolgáltató szektor visszafogottabb időszakot él meg, inkább a termelőszektor vállalkozásai bővítenek – tudtuk meg az igazgatótól.