Az egész világ táblagépet akar

Vágólapra másolva!
Őrületes növekedés előtt áll az okostelefonok és táblagépek piaca, mivel 2017-re több mint 70 százalékkal többet adhatnak majd el ezekből az eszközökből évente, mint idén. A hagyományos PC-k piaca viszont továbbra sem fog magához térni, inkább egy unalmas pangás vár rá, és csupán az irodai használatú számítógépek iránti stabil keresletnek lesz köszönhető a stagnálása. Ezek eredményeként 2015-ben már több táblagépet adhatnak el világszerte, mint hagyományost, de már az idei negyedik negyedévben is lekörözheti a tablet piac a személyi számítógépekét.
Vágólapra másolva!

Örületes növekedés előtt az okostelefonok és táblagépek piaca

A táblagépek piaca az idei év végére lekörözheti a hagyományos számítógépekét az eladások tekintetében. Az IDC adatai szerint ugyanis 2013 negyedik negyedévében már több táblagépet adhatnak el, mint hagyományost, ami néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt.

Az egész idei éves értékesítési adatokat vizsgálva viszont még a hagyományos PC-k vezetnek, bár a két piac között egyre szűkül az olló. A hordozható és asztali számítógépekből összesen 315 millió darab találhat gazdára 2013-ban, míg a táblagépekből csupán 227,4 millió darabot kapkodhatnak el.

A globális hardvereladások idénre várható 27,8 százalékos bővülése csak a táblagép- és okostelefon eladások óriási növekedésének lesz köszönhető. A táblagépekből négy év múlva már közel 79 százalékkal többet adhatnak el, mint idén, míg az okostelefonok piacán 71 százalékos lehet az értékesítések növekedése 2017-ig. Ennek eredményeként négy év múlva már 1,7 milliárd darabnál is több okostelefon kerülhet értékesítésre világszerte évente, míg a tabletekből több mint 400 millió darab fogyhat.

A táblagépek és okostelefonok piacának brutális növekedése miatt 2015-ben már nemcsak negyedéves, hanem éves szinten is több táblagépet adhatnak majd el, mint hagyományost az IDC adatai szerint.

Forrás: Origo

A globális okostelefon- és táblagéppiacnak pedig további lendületet adhatnak majd ezeknek az eszközöknek az alacsonyabb árkategóriás modelljeik tömeges megjelenése is, melyek biztosíthatják a kirobbanó növekedés folytonosságát - véli Megha Saini, az IDC iparági szakértője. Ugyanakkor a két szegmens között is verseny alakulhat ki, mivel a nagyképernyős okostelefonok bizonyos mértékig alternatívái lesznek a kisebb kijelzős (7-8 incses) táblagépeknek, melynek következtében az utóbbiak növekedési üteme is lassabb lehet a vártnál.

A két szegmens közötti verseny miatt a korábbiakhoz képest lefelé módosította a táblagépek idei eladásaira vonatkozó becsléseit az IDC, és már csak 227,4 millió darabos értékesítésre számít ebben a szegmensben a korábban várt 229,3 millió darab helyett.

Pangás jöhet a hagyományos PC-k piacán

A hagyományos számítógépek iparágában tovább folytatódik a hónapok óta tartó zsugorodás, és idén újabb 10 százalékkal szűkülhet a piac.
A hagyományos PC-k eladásai viszont egy viszonylag alacsony szinten stabilizálódhatnak, leginkább az irodai célra történő értékesítéseknek köszönhetően. A korábbi növekedés motorját jelentő lakossági kereslet bővülése alapvetően megszűnt, ami a jövőben sem fog változni.

A szakértők szerint leginkább annak tulajdonítható a hagyományos PC-piac gyengélkedése, hogy az okostelefonok és táblagép számos olyan funkcióval is rendelkeznek már, amiért sokan korábban asztali számítógépeket, vagy laptopokat voltak kénytelenek vásárolni. Az okostelefonok és táblagépek árai pedig már nem olyan magasak, ezért hatalmas bővülést tudott mutatni az elmúlt 1-2 évben a piacuk, kihasítva egy jókora szeletet a PC-szegmensből.

Forrás: Origo
Óriási szeletet hasíthatnak ki az okostelefonok

Az okostelefonok és táblagépek eladási számainak brutális növekedése miatt ezek az eszközök egyre nagyobb szeletet fognak kihasítani a globális hardvereladásokból. 2017-ben 70,5 százalékos lehet az okostelefonok piaci részesedése, szemben a tavalyi 59,5 százalékkal, míg a táblagépek részesedése négy év múlva már 16,5 százalékra emelkedhet.

Ennek eredményeként pedig a hagyományos számítógépek részesedése 13 százalékra fog lecsökkenni 2017-re, ami ha igaznak bizonyul, a 2012-ben elért, közel 29 százalékos piaci részesedést vissza fogják sírni a számítógépgyártók.

Forrás: Origo

Összességében tehát a globális hardvereladások elsősorban az okostelefonok és táblagépek értékesítésének robbanásszerű növekedésének lesz köszönhető. Ezek után 2015 végére már a 2 milliárdot is meghaladhatja majd a világszerte eladott hardverek száma, amivel egy 735 milliárd dolláros piac alakulhat ki. A személyi számítógépek esetében egy alacsony szinten stabilizálódhatnak az eladások, de a következő néhány évben nem várható ennek a szegmensnek a magára találása.