Fél év múlva már a cégvezető viszi a bőrét a vásárra

Vágólapra másolva!
A 2014 márciusában életbe lépő új Ptk. drámaian módosítja a vállalkozások vezetőinek felelősségét.
Vágólapra másolva!

A jövőben a vezetők a poziciójukkal összefüggésben külső feleknek okozott károkért a saját társaságukkal egyetemlegesen felelnek a kárt szenvedett harmadik személyekkel szemben – írja a Világgazdaság a DLA Piper nemzetközi ügyvédi irodára hivatkozva. Az új szabály alapján a károsultak nem csupán a társaság, hanem az ügyvezetést ellátó magánszemélyek ellen is érvényesíthetik az akár milliárdos összegekre rúgó kártérítési igényüket.

Lapunk megkeresésére dr. Molnár Gábor, a DLA Piper partnere elmondta, az egyetemleges felelősség kérdése, amikor a céges vagyon mellé bejön a vezető tisztségviselő mint magánszemély magánvagyona, akkor merül fel, ha a külső félnek okozott kár kapcsán megállapítható, hogy a vezető tisztségviselő megszegte a felelős ügyvezetési kötelezettségeit. „Ha például egy nyomdai előkészítéssel foglalkozó cég ügyvezetője tudta, hogy a nyomdagépek hibásak, és ennek ellenére aláír egy szerződést a cég nevében, majd a cég nem tudja teljesíteni a szerződését, akkor felmerülhet az ügyvezető felelőssége is. Egy kivédhetetlen, vis maior helyzetben viszont nem feltétlen lehet ügyvezetői kötelezettségszegést találni, így ott nem fog automatikusan belépni a fentiek szerinti felelősség. Persze lesznek majd itt érdekes kérdések – például környezetvédelmi, munkavédelmi szabályok be nem tartása a cég által. Ezeknél is felvethető a vezető tisztségviselő felelőssége.”

Az egyetemleges kártérítési felelősség mindenféle jogellenes intézkedéssel okozott kár kapcsán felvetődik, legyen bár szó a társaság szerződésszegéséről, vagy a versenyjogi szabályokról, elhibázott marketingről, félregondolt reklámról.

Mindez nyilvánvalóan jelentősen megnöveli a vezetők felelősségét, így nem lenne meglepő, ha az új szabályzás a vezetői felelősségbiztosítások szélesebb körben való elterjedését eredményezné – mondta Molnár Gábor.