Évekig szárnyalhat az amerikai autópiac

Vágólapra másolva!
Még évekig szárnyalhat az amerikai autópiac a Ford szerint, ráadásul az elemzők közül is egyre többen várják, hogy az évesített eladások a 17 milliós, válság előtti szinteket közelítik meg. A gazdasági környezet ugyanis kiváló az autóértékesítések számára, melyből jelentősen profitálhatnak az autógyártók.
Vágólapra másolva!

Optimizmus, öröm, boldogság

Egyre optimistábbak a nagy amerikai autógyártók az országban tapasztalható szenzációs teljesítmény okán, a Ford vezérigazgatója, Alan Mulally szerint ugyanis akár a 2006-os szintekre is elérhet az amerikai autópiac a következő években. Ezzel az amerikai autópiac akár 7-8 éves csúcsokat is megdönthet, ami látva a jelenlegi adatokat egyáltalán nem kizárt.

Forrás: Investor.hu

Ahogyan arról csütörtökön már beszámoltunk, az USA autópiacán 17 százalékos növekedés volt az előző hónapban, közel 1,5 millió új autó talált gazdára augusztusban. Az értékesítési adat egyébkén szintén 5 éves csúcs, legalábbis ami egy adott hónap értékesítési adatait illeti, 2008 májusában vásároltak ilyen sokan új autót az USA-ban.

Forrás: Investor.hu

Minden összeállt a növekedéshez

A stabil gazdasági növekedés, az alacsony kamatlábak, valamint az amerikai benzinkutakon látható általános árcsökkenések mind meghozzák a lakosság kedvét az autóvásárlásokhoz, olyannyira, hogy még a feltörekvő országok egy részénél is nagyobb ütemben bővül a piac. Alec Gutierrez, a Kelley Blue Book elemzője szerint ugyan még 2-3 évet várni kell rá, de valóban a 17 milliós éves eladási szintekig emelkedhet a piac.

Amennyiben egyébként tovább bővül az amerikai autópiac, és az európai helyzet is valamelyest javulni fog, az rendkívül kedvező lehet az autógyártók számára, nincs kizárva, hogy a részvénypiacokon is jelentősen megemelkednek a nagy gyártók árfolyamai.

Ahol növekedés, ott kockázatok is vannak

Figyelembe kell azonban venni több kockázatot is. Egyrészt a jövőben feltehetően már kamatemelésre kényszerülnek a jegybankok, ami drágábbá teheti a hitelre történő autóvásárlást, ezáltal pedig a kereslet csökkenéséhez vezethet. Az olajárak pedig ugyan középtávon a jelenlegi szinteknél valamivel alcsonyabbak lehetnek, ám ennek ellenkezője is könnyen előfordulhat, főleg egy esetleges elhúzódó konfliktushelyzettel a Közel-Keleten.

A Fed eszközvásárlási programja pedig csak hab a tortán, melynek csökkentése szintén okozhat galibát a részvénypiacokon. A helyzet egyelőre viszont mesés, a tegnapi adatok után is nagy szárnyalásokat mutattak a gyártók.

Forrás: Investor.hu