Erős a digitális gazdaság Magyarországon

Vágólapra másolva!
Gyulán tartják az 51. Közgazdász-vándorgyűlést, itt mondta el Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára, hogy erős a digitális gazdaság Magyarországon: a válság éveiben is 3-5 százalékos növekedést tudott hozni.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár kifejtette, hogy Magyarország elektronikai termelőközponttá vált, ebben a tekintetben az első három európai állam között foglal helyet. A mobil- és az elektronikai iparágban megvalósított beruházások révén az egyik legnagyobb kibocsátó lettünk a digitális eszközök és alkalmazások frontján, ennek hozadéka az említett növekedés. Magyarország a lezáruló EU-költségvetési periódusban 114 milliárd forint uniós támogatást hívhatott le infokommunikációs fejlesztésekre. Az összeget a kormány 20 milliárd forinttal egészítette ki, a források száz százalékát lekötötték, a támogatások negyven százalékát már ki is fizették, mondta el az államtitkár.

A 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban az a cél, hogy növekedjen az ágazat teljesítménye, ezen belül az innovatív kkv-k – azaz startupok –megerősítése. Az Informatikai Vállalkozások Szövetségével megállapodás született arról, hogy a kormány diplomáciai, gazdasági kapcsolati hálózatán keresztül támogatják minden Magyarországon működő kkv külföldi megjelenését, értékesítését és termékfejlesztését. Több hazai cég ennek az új rendszernek a segítségével nyert külföldön nagy tendereken – jelezte Vályi-Nagy Vilmos. Más országok ezt a rendszert több mint tíz éve alkalmazzák, Magyarország most építi ki, tette hozzá az államtitkár.
Vályi-Nagy Vilmos elmondta, hogy a nevezett ciklusban a szektor 400 milliárd forint támogatási összeghez jut, ez triplája az előző időszakban lehívhatónak. A kormány fő célja az infokommunikációs ágazati export 50 százalékos növelése és 30 százalék feletti teljesítménybővülése. A 400 milliárd forint támogatási összeg célszerű felhasználásával mindez 2020-ra reális cél.

Sajnos nem ilyen fényes a helyzet lakossági szinten. Magyarország leszakadt, a lakosság 43 százalékának – főleg az 55 év felettieknek – nincs infokommunikációs eszköze, nem használ internetet. A kormány tervbe vette, hogy kiépítik a szélessávú internetet Magyarország valamennyi településén, az idősebb korosztályt távképzésekkel oktatnák.