Baljós előjel: túl sok a részvény a profiknál

Vágólapra másolva!
2011 februárja óta nem számítottak ilyen arányban a piacok emelkedésére az alapkezelők – derül ki a Bank of America Merrill Lynch által az alapkezelők között végzett szeptemberi felmérésből.  Ugyanakkor az adatokból az is kiderül, hogy a készpénzállomány meglehetősen magas, így aszerint pedig érdemes a részvények felé elmozdulni. 
Vágólapra másolva!

A szeptemberi adatok szerint az alapkezelők nagyon bíznak a részvényekben, 60 százalékra ugrott a felülsúlyozás nagysága az előző havi 56 százalékról, ami egyébként 2011 februárja óta a legmagasabb értéket mutatja.

A befektetőket óvatosságra intheti, hogy ennyire bíznak az alapkezelők a részvényekben, ugyanis a túlzott pozícionáltság esetén sokszor az ellenkező irányba szoktak mozogni a piacok. Hiszen egyre kevesebben lesznek képesek már felülsúlyozni a részvényeket, ami miatt csökkenhet az érdeklődés ezen instrumentumok iránt.

A befektetések allokációjából az is kiderül, hogy a kötvényeket, nyersanyagokat és a feltörekvő piacokat kevésbé kedvelik, így itt van tere a felfelé korrekciónak, ha az alapkezelők a lemaradókban kezdenek hinni.

A kötvényhozamok nyári emelkedése miatt pedig a befektetők a fogyasztási javak, az ipari részvények, illetve az eurózóna felé fordultak. 6-10 éve nem látott szintre emelkedett a pozícionáltság ezekben a szegmensekben.

A felmérésnek ugyanakkor van egy része, ami némileg szembemegy a túlzott részvénypozícionáltsággal. A készpénzállomány meglehetősen magas és az előző hónaphoz képest tovább emelkedett. A historikus adatok alapján, amikor a készpénzállomány magasabb 4,5 százaléknál, akkor érdemes részvényeket venni, és most pont ez a helyzet, hiszen 4,6 százalékra esett a mutató.

Forrás: Investor.hu