Nem akar autót gyártani a kanadai kormány

Vágólapra másolva!
Több mint 1 milliárd dollár értékű General Motors részvényt értékesített a kanadai kormány két észak-amerikai banknak. A kanadaiak az USA kormányával együtt még 2009-ben mentették meg az autógyártót a csődtől, amiért cserében tulajdonosok lettek a cégben. A tranzakciót követően még mindig 8 százalékos pakkal rendelkezik a kanadai kormány, de továbbra is amellett vannak, hogy minél gyorsabban megváljanak attól, természetesen figyelve a részvényárfolyamot is.
Vágólapra másolva!

GM részvényeket adott el a kanadai kormány

Több mint 1 milliárd dollár értékben 30 millió darab General Motors részvényt ad el a kanadai kormány, jelentették be kedden a felek. A két vevő a Bank of America Merrill Lynch és a Royal Bank of Canada Capital Markets, akik blokktranzakció keretében jutnak hozzá a papírokhoz. (Ez olyan kétoldalú ügylet, melyben egy nagyobb részvénypakett cserél gazdát a felek közötti megegyezés alapján, tőzsdei ügylet keretében.) Az ügylet szeptember 16-án fog befejeződni, a részvényeket pedig a keddi 37 dolláros záróáron adták el.

A kanadai kormány még 2009-ben vált a GM egyik részvényesévé, amikor is több mint 10 milliárd kanadai dollárral (9,66 milliárd USD) járult hozzá az autógyártó megmentéséhez. Emellett pedig kikötötte, hogy a cég szinten tartja termelését a kanadai gyárakban az elkövetkezendő években is.

A kedden bejelentett ügyletet követően azonban még mindig több mint 110 millió darab törzsrészvénnyel fog rendelkezni, ami a teljes mennyiség körülbelül 8 százaléka. Emellett pedig 16,1 millió darab elsőbbségi részvénnyel is rendelkezik a kabinet. A kanadai kormány mindig is csak átmenetinek tekintette a befektetést, és célja, hogy maradék részvényétől is a lehető leggyorsabban megválhasson, természetesen azért szem előtt tartva a megtérülést is.

Az USA kormánya is rendelkezik még GM részvényekkel, az ő kezükben még 7,3 százaléknyi részesedés van, de tavaly decemberben úgy nyilatkoztak, hogy 15 hónapon beül szeretnének megválni teljes pakettjüktől.

Forrás: investor.hu

Csődközelből tért vissza a GM

A 2008-as gazdasági válság következtében a GM részvényárfolyama a 30-40 dolláros szintekről egészen 75 centig esett 2009 május végére, majd miután csődvédelemért folyamodott a vállalat, ki is vezették papírjait a tőzsdéről. Érdekesség, hogy ezt megelőzően 1933-ban lehetett hasonló, 1 dollár alatti árért GM részvényt venni.

Az autógyártó papírjaival 2010 novemberétől lehet újra kereskedni, ekkor 33 dolláros kezdeti árral vezették be a New York Stock Exchange-re. De sokáig nem volt túl nagy sikerben részük a befektetőknek, hiszen újra kezdődött a lejtmenet, hogy 2012 nyarára 20 dollár alá süllyedjen az árfolyam. Innen azonban, köszönhetően elsősorban az amerikai autópiac fokozatos felépülésének, hatalmas ralit mutatott be a vállalat, és mára közel került a válság előtt látott szintjeihez az árfolyam.

A General Motors árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu