Leesett a világ álla a Nokiától

Vágólapra másolva!
Megdöbbentő, amit a Nokia művel a múlt heti nagy bejelentése óta, úgy rohant újabb 20 százalékot a részvény, mintha nem ugrott volna 50 százalékot korábban egyetlen pillanat alatt. A nagy rohanásnak ugyanakkor hamarosan vége szakadhat, ami nem jelent katasztrófát, az "új" Nokia ugyanis mindenféle szempontból vizsgálva kifejezetten tetszetős befektetésnek tűnik, amire egyre több piaci szereplő ébred rá.
Vágólapra másolva!

Olyan lendülettel száguld újabb és újabb csúcsokra a Nokia árfolyama az elmúlt napokban, mintha a múlt heti, 50 százalékos nagy ugrása meg sem történt volna. A tegnapi, 5 százalék feletti ugrás után ma is majd' 4 százalékot emelkedett már a részvény a helsinki tőzsdén, és 4,86 euró felett jár már. Ugyan az Investor.hu hasábjain többször is felhívtuk a figyelmet korábban a Nokia kedvező kilátásaira, sőt, arra is utaltunk, hogy akár eladhatja a telefongyártását is, de ekkora száguldásra nem számítottunk. A részvény már több mint 20 százalékot menetelt a bejelentés másnapja óta is, azaz több mint 70 százalékos emelkedésnél jár, mióta megírtuk, részvényesi értéket szabadítana fel a készüléküzletág leválasztása.

A Nokia árfolyama ma a helsinki tőzsdén (euró)

Forrás: Investor.hu

Meglehetősen tanácstalan lehet egyébként a piac nagy része, és a Nokiát követő intézményi elemzők jelentős hányada is a menetelést látva. Az árfolyam mozgása alapján egyre többen döbbennek rá, hogy a Nokia nem csupán egy kalap készpénzhez jut a tranzakcióból, hanem kifejezetten vonzó befektetési célponttá vált még ezeken a szinteken is.

Egyre-másra jönnek ki a kedvező elemzői ajánlások is a részvényre, a bejelentés előtt még 40 százalékot kitevő eladási vélemények fele hirtelen "átminősült" tartásra, miközben a célárkonszenzus is megugrott a piaci ár közelébe a Bloomberg gyűjtése szerint. Alaposan át kell értékelnie a modelleket az elemzőknek, érthető is picit a tanácstalanság. A mi szempontunkból az a lényeg, hogy a legfrissebb vélemények túlnyomó részben pozitívak az új Nokiáról.

Forrás: Investor.hu

Mi magunk is optimisták vagyunk hosszú távon, és értetlenül állunk a Nokia bukása felett siránkozó (egyre halkabb) hangok előtt. Lássuk, mit is lehet elmondani a Nokiáról, miután a Microsoft megvásárolja a készülékgyártását:

  • Nyereséges, a saját területén ismert és potens szereplő lesz.
  • Leegyszerűsödik a cégstruktúra és átlátható, fókuszált stratégiát követhet a vállalat.
  • Az értékes navigációs technológia és tudás (Nokia HERE) a Nokiánál marad.
  • A kapitalizáció felét, mintegy 7,7 milliárd eurót teszi ki a készpénzállomány, amiből cégeket akvirálhat, osztalékot fizethet vagy a hiteleit törlesztheti.
  • Visszanyerheti a befektetésre ajánlott besorolást a nagy hitelminősítőktől, ami olcsóbb és rugalmasabb finanszírozást és új befektetőket hozna.
  • Továbbra is vonzó az értékeltsége az "új" versenytársakkal összevetve.

Kevés befektetési célpontról mondható el ennyi szép dolog egyszerre, pláne úgy, hogy előtte már 70 százalékot "kerestünk" rajta. A nagy eufóriában persze kár lenne megfeledkezni a kockázatokról. A Microsofttal kötött ügylet még nem zárult le, így elcsúszhat még egy banánhéjon a nagy üzlet. A hatalmas nagy rali ráadásul amilyen hirtelen indult, olyan hirtelen is fulladhat ki, ha elmúlik a rózsaszín köd. Sőt, amilyen rohanást mutat a részvény az elmúlt napokban, közel lehet már a megálló.

Egy esetleges korrekciótól persze még nem kell megijednünk, a hosszú távú kép továbbra is kecsegtető, amit a technikai tényezők is alátámasztani látszanak. A bejelentés napján ugyan napon belül nagyot esett az árfolyam, azóta azonban megállíthatatlanul menetel újabb csúcsokra. A szeptember 4-én kijelölt lokális mélypont szintje markáns támasz kellene, hogy legyen, így kockázatkezelésünket ehhez igazíthatjuk, ha történetesen Nokia pozícióval rendelkezünk. Azaz ha ez alá esik az árfolyam, elvágjuk a pozíciót, és realizáljuk az addig megszerzett eredményt. (A napi grafikonon egyébként mintha mejelent volna egy "kimerülési rés" is az utolsó két gyertya között, ez tipikusan a túlhajtott száguldás egyik jele szokott lenni.)

Az első lényegesebb ellenállási szintek egyébként a napi grafikonon 5-5,15 euró környékén tűnnek fel, itt találhatók a 2011 őszén kijelölt csúcsok. A részvény lendületét látva ezek a szintek jó eséllyel elérhetők lehetnek, és ha sikerül őket legyőzni, 5,75 eurónál mutatkozik a következő lényegesebb ellenállás.

A Nokia árfolyama a helsinki tőzsdén (euró)

Forrás: Investor.hu

A heti grafikonon, igazán hosszú távra tekintve akár 6,8 eurós célt is kitűzhetünk a részvény elé, de ugyanúgy kirajzolódik az említett 5,15 euró körüli ellenállás is, ráadásul épp egybeesik a 200 hetes mozgóátlaggal is, ami erősebbé teszi ezt az ellenállást. Konzervatív megközelítéssel ez lehet a következő igazi "célár", ahová elérhet a Nokia, és talán épp itt jön majd az a megálló, amit a túlhajszolt emelkedés sejtet.

A Nokia árfolyama a helsinki tőzsdén (heti grafikon, euró)

Forrás: Investor.hu